храни и напитки

Ройбос: чай за шампиониРойбос: чай за шампиони

Няколко причини да пием с удоволствие тази южноафриканска напитка

Ройбос (rooibos - Aspalathus linearis) е уникален южноафрикански билков чай, който дълго е бил наричан „червеното злато”. Лечебните му свойства са ефективни за всичко от кожен мехлем до лечение на бебета с колики. Ройбос е по-здравословен от повечето други видове чай, защото е естествено декофеинизиран, което го прави чудесен избор за всеки, който се опитва да избегне кофеина. Тъй като е с ниско съдържание на танини, той не пречи на усвояването на желязото в тялото.

Ето още няколко сериозни причини да сложим чайника на котлона...

Повишава защитните сили на тялото

Ройбос повишава защитата на тялото срещу заболявания като увеличава нивата на антиоксидантите в кръвта. Изследване, проведено през 2010 г. и публикувано в изданието Food Chemistry доказва, че антиоксидантите в ройбоса са достатъчно мощни, за да демонстрират видим ефект, чийто връх е един час след изпиването на чая.

Предпазва черния дроб

Според испански изследователи, работещи в различни болници и университети в Испания и публикували труда си в списание Phytomedicine по-рано тази година, ройбосът предпазва черния дроб от натрупването на мазнини и намалява риска от заболявания, свързани с обмяната на веществата.

Пази сърцето

През 2010 г. шведски изследователи установиха, че ройбосът възпрепятства ензимът, отговорен за развитието на сърдечносъдовите заболявания. Зеленият и черният чай нямат такова свойство. Освен това е доказано, че пиенето на ройбос през деня в продължение на шест седмици понижава оксидативният стрес, който се свързва с развитието на рак, сърдечни заболявания и диабет.

Облекчава стомашните спазми

Съвместна разработка на пакистански, канадски и германски учени, проведена през 2006 г. доказва, че ройбосът има успокояващ ефект при спазмите на храносмилателната система поради съдържащите се в него флавоноиди и други полезни съставки.

Как да пием ройбос

Експертите препоръчват да пием по шест чаши ройбос на ден, за да извлечем пълните ползи от него. Този чай е отличен начин да си набавим антиоксиданти от естествен източник – напитката ни предоставя букет от различни такива вещества само в една чаша. Но, ако изпием цял чайник сутринта, това не значи, че ще усещаме ефектът му през целия ден. Антиоксидантите достигат максимално ниво в кръвта един-два часа след консумацията на ройбос, а след това се отделят от организма. Ако искаме антиоксидантната защита да продължи през целия ден, трябва да пием през няколко часа по чаша ройбос. Дори и с добавени мед или захар, този билков чай запазва здравословните си ползи.

View Rooibos and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Loading
дневен бюлетин

галерии