билки

БГ
LAT

Ройбос

Aspalathus linearisРойбос
Ройбос (Rooibos) е уникално растение, което вирее единствено в Южна Африка (ройбос на суахили означава червен храст).

Чаят от ройбос е антиоксидант (т.е. ограничава действието на свободните радикали, увреждащи и разрушаващи клетките на организма). Укрепва имунната система и забавя процесите на стареене. Иглолистните листенца на ройбос се използват за приготвянето на ароматeн чай.

Беритбата се извършва през лятото, т.е. от януари до края на март. След като се съберат, листенцата се обработват по два различни начина до получаването на два различни вида чай ройбос. Зелените стебла и листата или се сушат, за да се избегне окислението, или се счукват и оставят да ферментират.

Ферментиралият чай в днешно време се приготвя по почти същия уникален начин, както са го правели местните жители преди стотици години. Единствената промяна, която можем да отбележим е по-модерните и усъвършенствани инструменти, използвани днес. Този ферментирал тип чай се нарича още червен чай, червен ройбос, поради простата причина, че процесът на ферментация придава на чая дълбок оранжево-червен цвят.

Другият вид чай, който не се остава да ферментира, а веднага се суши носи името “зелен ройбос”. Той съдържа високо количество антиоксиданти. Неферментиралият ройбос е или жълт, или жълто-кафяв (за разлика от ферментиралия). Разлика между двата вида се усеща и във вкуса им: “зеленият ройбос” има мек “зелен вкус”, напомнящ на зеления чай, но без неговата стипчивост. От друга страна червеният чай (ферментирал) е много по-различен, с повече сладост и по-силен плодов вкус.

И двата вида имат силен, специфичен за ройбос и много приятен аромат, който заедно с ислючителните здравословни качества го прави един от най-популярните чаеве в днешно време.

Чаят Ройбос може да се пие и топъл, и студен - най-добре с лед и лимон. Може да се смесва с плодови сокове или нектар и ще получите чудесни коктейли. В топлия чай ройбос може да се добавят мляко, захар, мед и лимон.

Използва се в сладкарството – придава чудесен цвят и аромат на изделията. Ройбос е перфектна основа за сосове, супи и задушени ястия, като ги прави по-екзотични и по-здравословни.

• Чай Ройбос противодейства на алергиите като сенна хрема, астма и екзема.
• Облекчава стомашните болки и колики, при стомашни и храносмилателни проблеми като гадене, повръщане, киселини, язва и запек.
• Ройбос се препоръчва при повишена раздразнителност и чувствителност, нервно напрежение, нарушения в съня, безсъние, главоболие, високо кръвно налягане.
• Той не съдържа кофеин и има благоприятен ефект върху централната нервна система. Ройбос тонизира кожата, облекчава сърбежите и някои кожни проблеми като екзема, обриви и акне, като в този случай се прилага и външно и вътрешно. Чаят е подходяща освежаваща напитка за хора, спазващи диета, тъй като не съдържа калории.
• Ройбос съдържа вещества, които повишават усвоимостта на желязото от организма и е особено подходящ при желязодефицитна анемия.
• Самият чай съдържа желязо, калий и мед – минерали, които имат изключително важно значение за добрата обмяна на веществата.


*Ройбос е богат на калций, манган и флуорид, необходими за зъбите и костите. Съдържа цинк и алфахидрокси киселини, които допринасят за доброто състояние на кожата, както и магнезий, необходим за нервната система.

*Ройбос не съдържа оксалова киселина и може да се пие свободно и от хора, страдащи от камъни в бъбреците.

*Ройбос е прекрасен подарък за всеки. Чаят е безкофеинов, с много малки количества танин и може да се консумира от всеки, включително и от бременни, кърмачки и деца. *Ройбос е чай, подходящ за офиса, за хора с натоварена работна програма. Той има освежаващото действие и напълно може да замести кафето, като при това не повишава, а дори понижава високото кръвно налягане. *Ройбос е особено подходящ за спортисти. Богатото минерално съдържание на чая помага за укрепването на организма, за активното му възстановяване след усилено натоварване. *Чай Ройбос е най-доброто разрешение за желаещите да намалят теглото си, като осигурява необходимите дневни количества течност, без да прибавя калории. Включването му в диетичния режим гарантира подсигурен минерален баланс и добър тонус.

Настоящата информация за Ройбос е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии