храни и напитки

Чаят от ментаЧаят от мента

Билковият чай от мента помага на храносмилането и се препоръчва при бременност

Чаят от мента е много популярна билкова напитка у нас. Но освен приятния му вкус той е и изключително полезен за здравето, включително по време на бременност.

Например лошото храносмилане, или така наречената диспепсия, създава усещане за раздразненост и дискомфорт. В такава ситуация чаят от мента е много освежаващ, защото ни помага да се възстановим от разстройствата на храносмилателната система.

Билката традиционно се използва за облекчаване на киселини в стомаха, срещу гадене, възпаленията на храносмилателния тракт, газове, както и за лечение на камъни в жлъчката.

Лечебните свойства на чая от мента включват не само въздействие върху физиологията, но и върху психиката – запарката успокоява и създава усещане за комфорт и отпуснатост, така необходими особено вечер преди сън или при безсъние.

Ментата се препоръчва като традиционно средство за лечение на храносмилателни проблеми и при бременни и бебета. Тя успешно намалява дискомфорта в ранната бременност, свързани с гаденето и сутрешното повръщане, облекчава стомашните спазми и намалява киселините в стомаха.

Редовната употреба на чай от мента помага и за храносмилането и апетита при бебетата и децата.

Ментовият чай е особено препоръчителен след вечеря, но, ако искаме, можем да пием и по няколко чаши на ден – след всяко хранене - за да подобрим храносмилането си и да прочистим организма си от токсините.

Наред с чая от мента е добре да обърнем внимание и на честотата, с която се храним – ако ядем по-често, но по малко и с по-малко подправки, това също ще подобри храносмилането ни.

Loading
дневен бюлетин

галерии