храни и напитки

Най-здравословните чайовеНай-здравословните чайове

Независимо дали предпочитате черен, зелен или билков чай, всички са от полза

Безспорно чаят е една от най-здравословните напитки, на която човек без проблеми може да се наслади по всяко време от деня. Зеленият, черният и улонг чаят се приготвят от листата на едно и също растение, носещо латинското наименование Camellia sinensis, но се преработват по различен начин.
Други популярни чайове са различните билкови комбинации както и чаят Ройбос, който се отличава с естествено сладък вкус и букет от антиоксиданти.

Зелен чай

Консумацията на зелен чай ще подобри състоянието на костите или поне ще намали риска от остеопороза, показват резултатите от проучване, публикувано в списание Nutritional Research. То предполага, че вещества в зеления чай, наречени катехини, стимулират костния растеж и възстановяването на костната тъкан. Друго проучване, коментирано от списание Chinese Medicine привежда доказателства, че зеленият чай предпазва от различни видове тумори и рак, включително рак на гърдата.

Черен чай

Черният чай подпомага най-вече възстановителните процеси на мускулите след травма или интензивна физическа дейност. Той намалява времето за възстановяване и облекчава проявите на мускулната треска.

Чай улонг

Чаят улонг (oolong), известен още като „черен дракон”, според данните от редица изследвания помага за отслабването и задържане на новото по-ниско тегло. В някои експерименти той е показал дори по-висока ефективност в процесите на отслабването в сравнение с традиционно използвания за целта зелен чай.

Чай Ройбос

Естествено сладкият червен чай от ройбос добива все по-голяма популярност поради своите полезни свойства. Произхождащ от Южна Африка той съдържа букет от антиоксиданти, които според алтернативната медицина забавят клетъчното стареене и предпазват клетките от вредното действие на свободните радикали.

Билкови чайове

Билковите чайове са изключително разнообразни и носят различни здравословни ползи за човешкото тяло. Например:
• Успокояващо действие имат чайовете, приготвени от валериана, лайка и лавандула;
• Полезни за храносмилането са чайовете, приготвени от мента и ароматния кардамон;
• Възпаленото гърло може да се облекчи с помощта на чай от хидрастис.

Loading
дневен бюлетин

галерии