диета и отслабване

Отслабване и кръвна захарОтслабване и кръвна захар

Как ще се отрази върху кръвната ни захар отслабване с 5 килограма

Значителното напълняване, водещо до затлъстяване, е основен рисков фактор за множество заболявания, включително сърдечносъдови проблеми и диабет тип 2. Основен симптом за диабета е високото ниво на кръвната захар, или хипергликемията, в следствие на пониженото производство на инсулин или понижената чувствителност към инсулиновото действие.

Отслабването може да повлияе върху нивото на кръвната захар положително, макар че резултатите се различават при отделните хора и зависят от много други фактори в начина на живот, особено от диетата.

Кръвната захар

Захарта, която се транспортира в кръвта, е глюкоза - краен продукт от преработването на въглехидратите, макар че мастните киселини и аминокиселините също могат в някои случаи да се преобразуват в глюкоза. Глюкозата се използва като гориво от всички тъкани в тялото, особено от мозъка, затова се транспортира навсякъде чрез кръвта.

Инсулинът - хормон, секретиран от панкреаса, транспортира глюкозата от кръвта в клетките, където тя се изгаря, за да произведе енергия. Излишно голямото количество глюкоза в кръвта е изключително вредно за кръвоносните съдове и нервите и е симптом на диабет тип 2. Според Human Biochemistry, количеството мазнини, които имаме, е свързано с нивото на кръвната захар и отслабването може да понижи или нормализира количеството глюкоза в кръвта ни.

Нормалните нива

Препоръчителните граници на нивото на глюкоза са относителни и се различават от лаборатория до лаборатория, затова преди да се опитаме да си поставим сами диагноза, трябва да се консултираме с лекар.

Нормалното ниво на глюкозата, измерено поне 8 часа след последното хранене, трябва да е между 3,9 и 5,5 милимола на литър. Ако нивото е между 5,6 и 6,9 mmol/L, може да се счита за преддиабетно, ако са налични и други симптоми.

Нивата над 7,0 mmol/L обикновено са индикация за наличието на диабет. Другите симптоми на диабета са често ожадняване, често уриниране, необяснимо отслабване, чувство на умора, замъглено зрение и изтръпване или вкочаненост на стъпалата и китките.

Отслабването и кръвната захар

Отслабването може да понижи риска от сърдечносъдови заболявания и да повлияе на нивото на глюкозата в кръвта. Според едно изследване на университета на Кентъки, САЩ, публикувано през 2001 г. в списанието Obesity Research, всеки свален килограм при младите мъже и жени, които са с наднормено тегло, помага за ограничаването на нивото на глюкоза в кръвта със средно 0,2 mmol/L. Това значи, че, ако отслабнем с 5 килограма, това ще помогне да понижим нивото на кръвната захар с близо 1,0 mmol/L. Друго изследване е установило, че диабетиците, които успеят да отслабнат със средно 20 килограма, намаляват глюкозата в кръвта си със средно 51%.

За какво да внимаваме

Отслабването е важно за множество здравни индикатори, включително нивото на глюкозата в кръвта. Но трябва да имаме предвид, че, ако отслабнем, но продължим да консумираме много преработени и захарни храни, това може да не намали значително нивата на глюкозата. Отслабването трябва да е съпроводено със започването на здравословен хранителен режим с много пълнозърнести храни, сложни въглехидрати, пресни зеленчуци и крехко месо.

Loading
дневен бюлетин

галерии