диета и отслабване

Наръчник за сваляне на килограми - за заети жениНаръчник за сваляне на килограми - за заети жени

Отслабването не изисква задължително много време

Смятате, че сте прекалено заета, за да сте на диета за отслабване? Няколко съвсем прости трика ще ви помогнат да свалите няколко килограма, без значение колко бързате и как нямате никакво свободно време...

Да си на диета докато се опитваш да балансираш между семейството, работата и времето за себе си може да бъде наистина трудно. Ако и вие сте както повечето жени, значи нямате време да броите калории, да претегляте проции и да водите отчет на храната и редовно да посещавате фитнеса. Но дори и заетата жена може да контролира теглото си само като направи някои малки промени в деня си.

Винаги закусвайте

Пропускането на закуската може да ви доведе до неудържим желание за ядене. Когато гладът ви застигне, шансът да погълнете първото нещо, изпречило се пред очите ви, е много голям – например няколко понички в конферентната зала или хамбургер и пържени картофки, докато се справяте с задачите за деня.

По-добре хапвайте здравословна, нискокалорична закуска всяка сутрин, дори това да означава да станете 15 минути по-рано. Някои засищащи алтернативи с малко мазнини са омлет, овесени ядки или плодово смути.

Всеки ден – поне по малко упражнения

Правенето на упражнения не отнема задължително много време. И 10 минути са достатъчни за изгаряне на доста калории и засилване на метаболизма. Можете да потичате – сама, с кучето, с децата, да скачате на въже, да се качите по стълбите вместо да с асансьора, дори да бягате на място - например по време на телевизионните реклами.

Ако имате конзола Wii вкъщи, може да предизвикате децата на няколко игри. При повечето игри се изгарят до 30 калории за 10 минути игра. Друго предимство е, че правите това заедно с децата си. Дори не е малка вероятността да ви достави такова удоволствие, че да забравите, че изобщо правите упражнениs.

Не яжте на крак

Избягвайте храненето на крак или похапването на бюрото. Без значение колко напрегната се чувствате, седнете за няколко минути и се насладете на това, което ядете. Усетете вкуса на всяка хапка и използвайте това време да разпуснете. По този начин най-вероятно ще изядете по-малко калории, ще се чувствате сити по-дълго и ще устоите на изкушението да търсите нещо за похапване по никое време.

Дъвчете дъвка

Изчислено е, че може да се спестят около 60 калории като дъвчите дъвка без захар – дори само за един час сутрин. Поддържането на устата заета с дъвченето помага също да не се нахвърляте на храната. Изберете аромат на мента или канела. Тези силни вкусове отвличат вниманието от яденето.

Наспивайте се

Недостигът на сън може да доведе организма до състояние на хронична умора, а това предразполага да се ядат повече въглехидрати - за да се осигури нужната енергия. Лишаването от достатъчно нощен сън също така променя отделянето на кортизол - хормона, който регулира глада. Това на практика означава, че недостигът на сън увеличава чувството за глад – дори да се храним редовно. Стремете се да спите най-малко по 7 часа всяка нощ или да дремвате за 10 до 15 минути през деня.

Не си лягайте с усещане за глад

Хапнете нещо леко като пуканки с малко мазнини или чай, но без кофеин, около час преди лягане. Това помага да се притъпи усещането за глад и мозъкът изпраща сигнали към тялото, че е време за почивка и сън.

Loading
дневен бюлетин

галерии