9 месеца

Промените в настроението през бременността вредят на бебетоПромените в настроението през бременността вредят на бебето

Депресията у бременната се усеща от плода в утробата

Депресията през бременността се свързва с множество възможни усложнения у бебето и преди и след раждането му. Всъщност проблемът може би дори не е самата депресия, а промените в настроението у жената по време на бременност, сочат резултатите от изследвания.

Данните от тях показват, че бебетата се справят отлично на тестовете за умствени и моторни способности, ако настроението на майката е било постоянно преди и след раждането, дори и да е било депресивно. Но, ако настроението й се е променяло – от депресивно до нормално или обратното – бебетата не се справяли добре на тестовете.

Резултатите повдигат въпроса дали мозъка на новороденото не засича по някакъв начин психологическото състояние на майката още от утробата като това се отразява върху развитието на детето.

Ако бебето е изложено на предизвикателна среда в утробата – каквато несъмнено е депресията на майката – може би ще е по-способно да се справя с предизвикателствата по-късно през живота си. Но, ако бебето се роди в среда, с която досега не се е конфронтирало, вероятно няма да успее да реагира толкова адекватно, смятат учените.

„Ембрионът сам активно участва в развитието си”, твърди професор Кърт Сандман, който е ръководител на изследването. „След раждането си детето може да се развие добре в средата, за която вече се е подготвило, докато е било в утробата на майка си.”

Развитието на бебето

Сандман и колегите му са провели изследването си с 220 бременни жени. Майките били оценявани за степен на депресивност преди и след бременността. Бебетата периодично били изследвани за установяването на умственото и моторното им развитие през първата година от живота си.

На 6 месеца бебетата, които били излагани на сходни условия преди и след раждането си (майките им или били депресирани и през двата периода от време, или не били) имали значително по-добри резултати на тестовете за умствено и моторно развитие в сравнение с бебетата, които били излагани на променливи условия (в случая – на промяна на настроението у майките по време на бременността).

На едногодишна възраст бебетата, изложени на непроменливи условия имали по-високи резултати по отношение на умственото развитие, но не и по отношение на моторното.

И все пак не е напълно ясно какъв ще бъде ефектът в дългосрочен план ефектът върху бебетата, чиито майки са променяли настроението си по време на бременността, обяснява Сандман.

Подобен феномен е открит и по отношение на храненето. Едно изследване, проведено през 2005 г., показало, че бебетата, които са били подложени на почти гладуващи условия в утробата на майка си, а след това са получавали достатъчно храна след раждането си, са с повишен риск от развитие на метаболитни разстройства.

Проучване на пренатална депресия

Бременните жени трябва да бъдат наблюдавани за депресия, за да могат да се подложат на нужното лечение, твърди Сандман. Той подчертава, че новите открития не означават, че, ако бременната е депресирана, трябва да се остави в това състояние.

На средродилната депресия се обръща много внимание, но не и на пренаталната. Изследователите не са сигурни как точно бебето „усеща” психичното състояние на майката от утробата, но това може да се случва с хормони, например със стресовите хормони, които се отделят в тялото през бременността.

Изследването ще бъде публикувано в предстоящо издание на списанието Psychological Science.

Loading
дневен бюлетин

галерии