9 месеца

Бременността над 35: Как да намалим рисковетеБременността над 35: Как да намалим рисковете

Днес дори жена на 40 може да роди здраво бебе – при определени условия

В днешно време все повече жени в края на 30-те и дори началото на 40-те си години решават да забременеят и да имат дете. Някои от тях са отлагали майчинството заради кариерата си или за да се почувстват финансово сигурни преди да предприемат важната стъпка. Други просто са чакали подходящия партньор или едва сега се чувстват емоционално подготвени за майчинството. И докато дойде времето, когато решат да забременеят, започват колебанията и съмненията доколко е безопасна на тази възраст една бременност - и за тях и за бебето.

Много жени над 35 години се чувстват достатъчно млади, здрави и енергични, за да създадат семейство. Разбира се, далеч по-лесно е да забременееш на 20 и няколко години или в началото на 30-те, но често жените зачеват и на 40. И докато здравето им е добро, те могат да имат нормална бременност и здраво бебе и на тази възраст.

И все пак има рискове, свързани с бременността над 35 години, която докторите наричат “напреднала майчинска възраст”. Ако обмисляте да раждате в тази възраст, е разумно да проучите какви са рисковете. Ясно е - не можете да промените възрастта си, но има неща, които сте в състояние да направите, за да осигурите най-добрия резултат и за себе си, и за бебето.

Какви са рисковете

Повечето бременности при по-възрастни жени имат успешен край, но рискът от възникване на проблеми доказано се повишава с възрастта. Това е особено често срещано, ако майката има предхождащи бременността здравословни проблеми - особено диабет, високо кръвно налягане или прекомерна пълнота.

В сравнение с по-младите жени, при тези на възраст над 35 години има повишен риск от:
- безплодие;
- опасно високо кръвно налягане по време на бременността (прееклампсия);
- помятане;
- диабет в следствие на бременността;
- преждевременно раждане;
- Цезарово сечение;
- раждане на мъртво дете;
- проблеми с плацентата (например placenta previa);
- бебе с генетично заболяване (особено често Синдром на Даун).

Възрастта повишава тези рискове, но това не означава непременно, че ще има проблеми. Здравето е по-важно от възрастта, когато става въпрос за зачеването и раждането на здраво бебе.

Как може да бъде планирана една здрава бременност

Можете да предприемате стъпки за повишаване на шансовете за зачеване и за една протичаща без усложнения бременност.

Преди да забременеете:

• Посетете лекаря си: Той може да прегледа историята на заболяванията ви, рисковете и приеманите лекарства и да предложи начини за оптимизиране на шансовете за една здравословно протичаща бременност. Това ви дава и шанс да обсъдите нещата, които ви безпокоят около зачеването и износването на бебето. Уверете се, че сте казали на лекаря за всички лекарства или билкови добавки, които пиете. Попитайте за физически упражнения и какво е безопасно за вас.

• Бъдете във възможно най-добро здраве: Следвайте съветите на лекаря относно упражненията и се хранете здравословно. Започнете да пиете витамини за бременни (ако лекарят ви ги препоръча!). Опитайте се да овладеете и контролирате всички здравословни проблеми. Не пушете и ограничите алкохола и кофеина.

• Разпознавайте знаците за фертилност: Научете се как да си измервате основната температура и как да проверявате маточния секрет, за да знаете кога е най-подходящото време за зачеване.

• Консултирайте се с лекаря си, ако не забременеете в продължение на 6 месеца въпреки опитите. Често за жена над 35 отнема 1 до 2 години да забременее. Но, ако се опитвате неуспешно повече от 6 месеца, е добре да посетите лекар. Изследването на плодовитостта може да помогне да бъдат открити евентуални проблеми, които пречат...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии