психично здраве

Мозъкът на гражданите е по-чувствителен към стресаМозъкът на гражданите е по-чувствителен към стреса

Най-податливи са хората в големите градове

Живеейки в градовете, хората са предразположени към по-голяма чувствителност към стреса. Това се дължи не само на пътния трафик, по-високата престъпност и тълпите от хора, но и на начина, по който мозъкът ни се е приспособил да реагира, твърди публикация в списание Nature, проследяваща заключенията на група немски учени.

Те са установили, че разликите в поведението на двата типа хора – гражданите и тези, които живеят извън големите градове – се дължат най-вече на начина, по който функционират двете области в човешкия мозък, отговорни за регулирането на постъпващата от околната среда информация под формата на разнопосочни емоции. Смята се, че тези звена са изменили драстично своите функции в резултат от влиянието на забързания начин на живот в града.

Новите познания за центровете на мозъка, които са пряко свързани с факторите, причиняващи стрес, ще са от полза за науката като основа за бъдещи проучвания, заявяват учените и допълват, че при хората, които живеят в голям град, рискът от развитието например на страхова невроза е 21 пъти! по-голям. При останалите душевни разстройства опасността се повишава с близо 40%.

Заключенията си учените правят след серия от експерименти, участие в които са взели доброволци, живеещи както в градове, така и в по-малки населени места. Мозъчната дейност на всички била следена в помощта на ядрено-магнитен резонанс, докато трябвало да решат не особено сложна задача. Стресът за доброволците бил подсилен и с помощта на допълнителни фактори.

Опитът показал, че, поставен в условията на стрес, мозъкът на хората от големия град се отличава с повишена активност в областта на амигдалата – зоната, която отразява пряко влиянието на стреса.

Въпреки че активизирането на отделните мозъчни звена, които са пряко свързани със стреса, е познат за учените процес, това е първият документиран експеримент, който дава доказателства за това, че при различни групи хора тези звена реагират по различен начин.

Loading
дневен бюлетин

галерии