психично здраве

Белтъчините в храната елиминират стресаБелтъчините в храната елиминират стреса

Как да си помогнем срещу стреса чрез избора на подходяща диета

Мускулната слабост, която е сред основните индикатори за това, че тялото страда в резултат на стрес, се дължи най-вече на липсата на глюкоза в мускулите. В резултат на този недостиг организмът не успява да си набави енергията, необходима за извършването на ежедневните дейности, защитните сили на организма му намаляват и се усеща цялостна отпадналост и постоянна умора.

Мускулите, атакувани от стреса, отслабват и заради повишените количества кортизол и адреналин, които се отделят в стресови ситуации и които оказват допълнителен негативен ефект върху мускулните влакна.

Няколко промени в диетата могат да помогнат да бъдат елиминирани или поне понижени негативните последици от стреса:

1. Заложете на храна, която набавя на мускулите необходимите им количества белтъчини. Когато в тялото не се наблюдава недостиг на белтъци, хормоналният фон също се нормализира, което от своя страна премахва усещането за отпадналост и умора. Храната, подходяща за подобен режим, включва риба, пилешко месо, както и варива – сред тях фасул, грах, леща.

2. Редовно консумирайте ядки – препоръчителни са орехите, но не бива да се пренебрегват и лешниците и бадемите.

3. Приготвяйте си домашни зеленчукови сокове. Избирайте зеленчуците спрямо сезона – подходящи са както морковите и доматите, така и зелето и спанакът. Соковете са особено препоръчителни, тъй като отстраняват млечната киселина, отговорна за мускулната умора, от тъканите.

4. Количеството изпита за деня вода не бива да пада под 1 литър на ден, тъй като водата изчиства тялото от токсините.

5. Всеки ден яжте по няколко лъжици мед.

6. Откажете или поне намалете алкохола и цигарите.

Loading
дневен бюлетин

галерии