лекарите мълчат

Едно сънотворно - по-опасно от цяла кутия цигариЕдно сънотворно - по-опасно от цяла кутия цигари

Лекарствата срещу безсъние не са универсално решение, а понякога единствено вредят

Сънотворните в днешно време са обичайно лекарство за мнозина. Днес, когато животът на човек се състои изключително от работа и грижи за семейството, когато преживяваме силен стрес и спим лошо, таблетката изглежда най-лесният вариант за постигане на спокойствие и почивка поне през нощта.

Според много специалисти обаче хората са склонни да пият сънотворни без основателни причини, а в много случаи здравият сън може да се постигне и без помощта на лекарства. Понякога за тази цел е достатъчно да се увеличи физическото натоварване и да се забрави за силното кафе, чай и другите тонизиращи напитки.

Причините за безсънието са различни. Някои хора не могат да заспят заради стрес и натрапчиви мисли, а при други нарушенията в съня са следствие от някакво заболяване.

Чувството за скорошна загуба, раздялата с близък човек, смяната на часовите пояси също влияят негативно на съня. Има хора, които могат да спят добре само у дома – в собственото си легло. А страдащите от депресия са склонни да се събуждат преди изгрев слънце с чувство на безизходица и мъка.

Отчитайки всички различни причини за безсънието, специалистите смятат, че за да се нормализира сънят трябва да се лекува или някакво определено заболяване или цялостно да се промени начина на живот.

Но особено второто е доста трудна задача. Далеч по-лесно е да протегнем ръка към чудодейната таблетка! Но хората забравят основното: че нито едно сънотворно средство не бива да се приема повече от две седмици. В противен случай съществува опасност от развитието на зависимост. За да се постигне отново необходимия ефект, трябва да се увеличава дозата на лекарството, а отказът от него провокира в пъти по-силно безсъние. Могат да възникнат дори треска, депресия или халюцинации.

Според американския психиатър Даниел Крипке, вредата, причинена от една таблетка лекарство за сън е съпоставима с ефекта от изпушването на цяла кутия цигари. Много хора приемат сънотворни не само при безсъние, но и при незначително недоспиване, смята той.

В продължение на 6 години, ученият е изследвал около 1 милион души и стига до извода, че за популярността на сънотворните лекарства косвено са виновни и медиите, които популяризират заблудата, че човекът може да се наспи при не по-малко от 8 часа сън.

В действителност това не е така. Резултатите от изследването на Крипке сочат, че хората, които спят по 6-7 часа живеят по-дълго от тези, които спят 8 и повече часа.

Оказва се, по-продължителният вън невинаги е условие за подобряване на здравето, както погрешно смятат повечето хора.

Loading
дневен бюлетин

галерии