лекарите мълчат

Диклофенакът може да е опасен за животаДиклофенакът може да е опасен за живота

Учени препоръчват да сме особено внимателни с това много популярно противовъзпалително лекарство

Едно от най-разпространените обезболяващи лекарства може да причини толкова сърдечни проблеми, колкото и един друг медикамент, на който в близкото минало се възлагаха големи надежди, но бързо бе отхвърлен – Vioxx. Последният стана доказано причина за смъртта на над 60 хиляди души преди да бъде изтеглен от пазара.

Диклофенак (Diclofenac) – противовъзпалително и обезболяващо лекарство, което е сред най-често предписваните и е активна съставка на много от най-продаваните без рецепта обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти, повишава риска от сериозни сърдечни проблеми и удар с 40%. Това е само 5% по-нисък риск от този, установен при използването на Vioxx - друго обезболяващо лекарство, особено често предписвано в миналото при артрит.

Диклофенакът според статистиката е например най-често предписваното нестероидно противовъзпалително средство във Великобритания през изминалата година с близо 6 милиона рецепти, като още толкова бройки са били продадени без рецепта.

Сърдечният риск обаче сочи, че лекарството може да е отговорно за хиляди смъртни случаи всяка година, вероятно приблизително толкова, колкото са били причинени от Vioxx, показват резултатите от изследване, проведено в Hull York Medical School.

Loading
дневен бюлетин

галерии