хигиена и превенция

Внимание: аспирин!Внимание: аспирин!

Дори и приеман в малки дози аспиринът може понякога да е опасен

С аспиринът не бива да се прекалява - въпреки безспорните ползи и благоприятния ефект върху редица заболявания и състояния, както и всяко друго лекарство, той не е безопасен. Прекалено често приеман или грешно дозиран аспиринът може да прояви редица странични ефекти.

Механизмът на въздействие/потушаване на болката на ацетилсалициловата киселина е подобен на действието на някои наркотични вещества. Доказано е, че в не-малко случаи той има дори психотропно действие.

Друг негативен фактор, който не бива да се пренебрегва е, че при някои хора, дори прилаган в малки дози, аспиринът има странични реакции, изразяващи се най-често във:
• виене на свят,
• шум в ушите,
• временно отслабване на слуха,
• проблеми в зрението,
• поява на хематоми под кожата,
• кръвотечение от носа.

Такава свръхчувствителност към аспирина, макар и рядко, може дори да доведе до бронхиална астма, а стесняването на дихателните пътища, което се получава в други случаи води до усложнения при наличието на респираторни заболявания.

Високите дози аспирин могат да бъдат и фатални. Разбира се, това се отнася и до повечето лекарства, където именно дозата е определяща за разликата между лечебен и вреден ефект.

Според общите изчисления на специалистите смъртоносната доза ацетилсалицилова киселина за възрастните е 30-40 грама, а за децата – не повече от 10.

Приемът на „стандартните” препоръчвани дози аспирин също трябва да се консултира с лекар, независимо, че всички марки лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина , се продават в аптеките без рецепта.

Така например редица проучвания на хора, приемали редовно аспирин, показват, че честотата на увреждане на стомаха достига до 25%, като дори в малки дози може да се наблюдава раздразване на стомашната лигавица, поява на киселини, болки и тежест. Тъй като при наличие на язвена болест аспиринът може да причини кръвоизлив, болните от нея трябва да го избягват или предварително да консултират приема му със своя лекар.

Аспирин е противопоказан и за хора с бъбречни или чернодробни заболявания - при продължителното му приемане, част от активните вещества се отлагат и натрупват в бъбреците и черния дроб.

Негативите от приемането на аспирин остават скрити доста продължително време. Това затруднява определянето на симптомите и дефинирането на проблема. В някои случаи дори поради обезболяващото действие на ацетилсалициловата киселина временно се създава усещане за бързо подобряване.

От чисто търговска гледна точка широката популярност на аспирина и включването му в много комбинирани формули, включително за повлияване на вирусни заболявания като грип и настинки, подвежда мнозина, че приемът му не носи рискове за здравето.

Аспиринът е неподходящ за използване при малки деца, тъй като увеличава риска от развитие на синдром на Рей – за щастие рядко състояние, което обаче засяга сериозно мозъка и черния дроб и в до 40% от случаите има фатален край. Това е причината всички лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина са предназначени за деца над 7-годишна възраст. Много лекари обаче предпочитат да не го изписват на деца до 14 години.

Аспиринът е противопоказан и за бременни и кърмачки, като има данни, че той също така намалява способността за забременяване. Затова бременните следва задължително да се консултират с лекар преди да приемат лекарство, съдържащо ацетилсалицилова киселина. Същото се отнася и за кърмачките, защото следи от аспирин, най-вече при високи дози и редовен прием, се откриват в кърмата

Въпреки...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии