хигиена и превенция

Аспирин: ползи за здраветоАспирин: ползи за здравето

Медицината открива все нови и нови полета за приложение на аспирина - над 100 г. след откриването му

Аспирин! Вероятно това би бил резултатът от всяка анкета, в която попитат хората кое е първото лекарство, което им идва на ум. И наистина, аспиринът, т.е. ацетилсалициловата киселина, е класически пример за лекарство, което над 100 години остава основен избор при някои заболявания и състояния. И не само това – специалистите откриват все нови и нови сфери, в които успешно може да се ползва аспирин. Такава е например препоръката малки (до 100 мг) дози ацетилсалицилова киселина да се приемат веднъж дневно за профилактика на сърдечни и сърдечносъдови заболявания, особено при жени (виж Аспирин кардио).

Малко известен факт е обаче този, че ацетилсалициловата киселина, позната днес като аспирин е била използвана още в Античността. В Древна Гърция Хипократ е извличал тази киселина от върбова кора и я е ползвал срещу главоболие и температура. Преди това сведения за използването на стрита кора от бяла върба има и от Древния Шумер и Египет.

Като лекарство аспиринът се появява през 1897 г., когато немският химик Феликс Хофман открива колко ефикасно средство срещу ревматизъм и болки е салициловата киселина. За да намали дразнещото й стомаха действие той я ацетилира, т.е. произвежда за пръв път ацетилсалицил.

През 1899 г. фармацевтичната фирма “Байер” започва масовото производство на лекарството, като му дава името „Аспирин” (Aspirin). Още оттогава медикаментът е бил препоръчван като ефективно средство срещу болка, висока температура и възпаление.

Повече от век по-късно учените откриват все нови аспекти, в аспиринът е ефективен. Затова и той е класически пример за „вечното” лекарство. Към днешна дата в света за година се ползват над 40 000 ацетилсалицилова киселина (разбира се, не само под търговското име аспирин).

Специалистите признават, че аспиринът все още крие загадки в себе си. Не са изучени и всички аспекти на неговото действие. Като цяло се приема, че ацетилсалициловата киселина блокира ензима cyclooxygenase2 (или по-известен като COX-2) – причинител на много възпаления.

Аспиринът е с доказан ефект при:

Намаляване на риска от някои видове рак - на стомаха, простатата, дебелото черво: Според данните лекарството понижава опасността с до 35% - при рак на стомаха (според данни, публикувани в British Journal of Cancer) и с цели 60% - при рака на простатата.

Инфаркт на миокарда: приемането на малки (80 до 100 мг) дози аспирин по най-нови данни намалява с почти 45% риска от сърдечни и сърдечносъдови болести. Също така е установено, че класическата доскоро доза аспирин от 300-500 мг, приета веднага след претърпян сърдечен удар, намалява риска от летален изход наполовина.

Инсулт: Данните от поредица изследвания са единодушни – приемана всеки ден в доза около 80-100 мг, ацетилсалициловата киселина предпазва от образуване на съсиреци в кръвта и така понижава съществено риска от атеросклероза и инсулт. Аспиринът остава полезен и след инсулт – изчислено е, че с до 42% намалява шанса от втори удар.

Безплодие: Макар и да необходими още данни за окончателно заключение, досегашните проучвания показват, че аспиринът в минимални дози увеличава до 2 пъти шанса за забременяване.

Болест на Алцхаймер: Точната причина за заболяването все още не е изяснена, но предположенията са, че тя вероятно се причинява от възпаление. Някои данни водят до заключение, че приемането на малки до умерени дози аспирин са добра профилактика за намаляване на риска.

Парадонтоза:...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин