хигиена и превенция

Недостигът на сол също е вреденНедостигът на сол също е вреден

Твърде много сол в храната крие рискове за здравето ни, недостигът - също

Ако става дума за употребата на сол, повечето съвети са задължително към нейното намаляване. И наистина: ако намалим консумацията на сол, можем да понижим кръвното си налягане. Според най-ново изследване обаче приемът на прекалено малко сол води до повишаване на нивото на холестерола, триглицеридите и другите рискови фактори за сърдечни заболявания.

„На този етап тези данни, публикувани в American Journal of Hypertension, следва все още да се разтълкуват напълно и правилно, като се търси значението им за дългосрочното ни здраве. Но изглежда много от притесненията относно прекаляване със солта, са излишни”, твърди за Ройтерс ръководителят на научния екип д-р Нийлс Гродал.

Години наред здравните експерти твърдяха, че, ако ограничим приема на сол, това ще понижи риска от сърдечни заболявания и удар. И като цяло хората бяха насърчавани да ограничат солта в приготвените и преработените храни. Това, разбира се, остава в сила – за случаите, когота наистина става дума за злоупотреба.

Новите диетични съвети

Според най-новите препоръки хората на възраст над 2 години трябва да ограничат приема на сол до 2300 мг дневно. Някои кардиолози са по-крайни, като препоръчват да не се консумират повече от 1500 мг сол на ден. И тези ограничения не са напразни – според статистиката все още голяма част от хората приемат по 3500 мг дневно, което, спрямо всеки здравен стандарт, е твърде много.

Дали не се прекалява с ограничението

Скорошно европейско изследване е установило, че ниското количество изхвърлена от организма сол се свързва с повишен риск от смърт в следствие на сърдечни проблеми, а високото количество отделен натрий не се асоциира с повишен риск от дисбаланс в кръвното налягане или усложнения от сърдечни заболявания при здравите хора.

По-малкото консумирана сол понижава кръвното налягане при хората, независимо дали са с нормално или високо кръвно. Но това е и обезпокоително, защото се съпътства със значително повишаване на нивата на холестерола, триглицеридите, ензима ренин и хормоните норадреналин и адреналин, които могат да повлияят неблагоприятно върху кръвното налягане и сърдечния ритъм.

Засега специалистите не са единодушни какво точно означават новите данни за консумирането на повече сол. Много от тях са на мнение, че различните хора просто преработват и усвояват солта по различен начин.

Чувствителността към сол

Някои хора очевидно са по-чувствителни към солта от други. За повечето, поне засега, остава валиден съветът, че, колкото по-малко сол консумират, толкова по-добре е това за здравето им. Но дори тези, които приемат нормално количество натрий, е добре да знаят, че това може и да не е достатъчно.

Дори ако се приемат сегашните рестриктивни количества сол, препоръчвани от диетолозите и други медицински специалисти, само ограничаването на солта няма да реши проблемите. Необходима е балансирана диета, включваща повече минерали, повече растителни храни и повече физически упражнения всеки ден.

Някои привърженици на традиционната и алтернативна медицина пък са на мнение, че видът сол също има значение и препоръчват употребата например на хималайска сол.

Loading
дневен бюлетин

галерии