храни и напитки

Хималайската сол: ползи и преимуществаХималайската сол: ползи и преимущества

За разлика от трапезната преработена сол, хималайската е натурална и не съдържа токсини

Хималайската сол е по-добра и далеч по-чиста от традиционната промишлено преработена сол - поне така твърдят хората, които я ползват. Историята на хималайската кристална сол показва, че тя е на милиони години. Тя е чиста форма на сол, защото, благодарение на местата, където се добива - пакистанската част на Хималаите, не е замърсена с токсините, които или се просмукват в добиваната от морето морска сол или се образуват при промишлената преработка на каменната сол.

Известна в родината си като „бяло злато”, хималайската сол съдържа същите 84 натурални минерала и елемента, които се намират и в човешкото тяло. Тази кристална форма на сол е узрявала през последните 250 милиона години под силен тектоничен натиск, което е ограничило до нула излагането на токсини и примеси.

Още повече, уникалната клетъчна структура на тази сол, според привържениците на алтернативната медицина, й позволява да трупа т.нар. енергия на трептене - защото "Минералите в солта са в колоидална форма, което значи, че са достатъчно малки, за да бъдат лесно усвоени от клетките в тялото ни".

Ползите за здравето от употребата на хималайска сол, изброявани в редица публикации, са многобройни:

- Контролира водните нива в тялото с цел по-добро функциониране;
- Подпомага стабилността на pH баланса в клетките, включително в мозъка;
- Поддържа добро ниво на кръвната захар;
- Ограничава външните признаци на стареенето;
- Стимулира създаването на клетъчна хидроелектрическа енергия;
- Повишава способността за абсорбиране на хранителните елементи в храносмилателния тракт;
- Подобрява васкуларното здраве;
- Поддържа здравословни респираторни функции;
- Ограничава проблемите със синусите и подобряване на здравето им;
- Ограничава мускулните спазми;
- Повишава здравината на костите;
- Подобрява естествения режим на сън и бодърстване;
- Изгражда здравословно либидо;
- В комбинация с вода регулира кръвното налягане;
- Предпазва от целулит в сравнение с трапезната сол;
- Понижава шансовете за развитие на ревматизъм, артрит и подагра;
- Понижава шансовете за развитие на камъни в бъбреците и жлъчния мехур.

Защо „стандартната” трапезна сол може да е вредна

Много хора не знаят, че стандартната трапезна сол всъщност нерядко съдържа несвойствени за солта химикали и дори захар! Солта, макар и необходима за живота такъв, какъвто го познаваме, може да е опасна, ако се приема в такава химическа форма.

Широко разпространената трапезна сол се съдържа до 97,5% натриев хлорид и 2,5% захар плюс химикали като йод и абсорбенти. Процесът на изсушаването всъщност унищожава много от естествените химически структури в натурално образуваната сол.

Т.нар. трапезна сол – по-често каменна, която е най-широко продавана и се използва в повечето домове, ресторанти и преработени храни, няма очакваната хранителна стойност. В нея липсват голяма част от ценните минерали, които правят солта полезна за човека.

Когато погълнем такъв вид сол, тялото ни не е в състояние да усвои съставките й по натурален и здравословен начин. Това според някои специалисти може да доведе до възпаления, задържане на вода и най-вече високо кръвно налягане.

Още повече, че, както твърдят привържениците на алтернативната медицина, кристалите на преработената сол са енергетично мъртви, тъй като са напълно изолирани един от друг. За да метаболизира трапезната сол, тялото трябва да изразходи огромни количества енергия - в опити да поддържа нормалния баланс на течностите.

Според някои изследвания, за всеки грам трапезна сол, който организмът не може да преработи, тялото използва над 20 пъти повече...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии