хигиена и превенция

Мобилните телефони променят мозъка само след половин часМобилните телефони променят мозъка само след половин час

Електромагнитните полета възпрепятстват метаболизма на глюкозата в мозъка

Мобилните телефони пречат на работата на мозъка, откри ново финландско изследване, публикувано в Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism. Учените установили, че промените, които могат да засегнат концентрацията и паметта, възникват след само 33 минути употреба на телефона.

Изследователите от Турку, Финландия са открили, че електромагнитните полета от мобилните телефони потискат метаболизма на глюкозата в мозъка. Това означава, че мозъчните клетки са лишени от захарта, която им е необходима за изпълнението на стандартните когнитивни функции като способността да се концентрираме, да учим и да си припомняме събития.

Изследователският екип, субсидиран от Финландската агенция по технологиите, подчертава, че откритията им все още не сочат, че мобилните телефони причиняват дълготрайни ефекти като глиома или мозъчен тумор.

Но все пак откритието, че промените в мозъка настъпват само след 33 минути употреба, развенчава по-ранните изследвания, според които функциите на мозъка могат да бъдат засегнати само след дълги години редовна употреба на мобилните телефони.

Loading
дневен бюлетин

галерии