храни и напитки
Мазните храни пречат на мозъка да контролира апетита
Затова тялото иска още храна без да има нужда от нея
свързани теми
Похапвайки хамбургер или шоколадов десерт, ние пропускаме в мозъка си молекули мазнини, които изпращат команди за игнориране на сигналите, с които хормоните лептин и инсулин регулират теглото и потискат апетита.
Според учените, цитирани от Би Би Си, целият контрол на мозъка над чувството за глад (съответно – за засищане) може да се блокира, макар и за кратък период от време, ако дори веднъж се предадем на желанието си да “похапнем добре”. Главна роля за това играе палмитиновата киселина, която “казва” на мозъка, че не е необходимо да се спре храненето.
Резултатите от тестовете показват, че ефектът от преяждането продължава около 3 дни. Това обяснява защо много от хората, които си устройват богати угощения през почивните дни, се чувстват все така гладни и в понеделник.
Консумацията на мазни и калорични храни предизвиква не само нарушена функция на инсулина, но и привикване на мозъка към тези продукти, а съответно и перманентно отслабване на чувството за ситост.
галерии
Мястото на яйцата не е във вратата на хладилника!
И от диетичните напитки се пълнее
4-те най-полезни и 3-те най-вредни подсладители
Манго: магическа сила в един плод
Как да успокоим плачещото бебе
Най-важните скрийнинг тестове - за да сме здрави
Пресните сокове: какъв да изберем
7-те основни хранителни вещества, които не бива да ни липсват
Най-добрите диетични съвети
Какво косата и скалпът казват за здравето ни
Храни срещу мазнините - част 1
Facebook коментари