хигиена и превенция

И миенето на лицето е умениеИ миенето на лицето е умение

Не е достатъчно да насапунисаме и да наплискаме с вода

Струва ни се, че миенето е проста всекидневна процедура, която не изисква особени знания и умения. Сапунисваме лицето, изплакваме го и ... готово!

Но такова схващане само подсказва недостатъчна култура на хигиената и липса на някои необходими познания. Защото от правилния избор на средствата за водната „процедура” и от начина на миене зависи здравият и красив цвят на лицето.
Ако става дума за суха кожа, първата цел логично е хидратацията - повишаване на нивото на влага в клетките. За този тип кожа са подходящи почистващите средства с кремообразна текстура. Измиването с топла вода не трябва да продължава повече от 10-ина секунди, защото в противен случай рискувате да лишите кожата си от нейната природна защита. При избора на дневен крем обърнете внимание дали той съдържа керамиди и дали има слънцезащитен фактор (поне SPF 15) – те помагат за задържането на влагата в епидермиса.

Натрупването на мазни отлагания в областта на Т-зоната и стегнатостта на бузите са характерни за кожата от смесен тип. Ако кожата ви е такава, при измиване нанасяйте капка гел върху носа, челото и брадичката и започвайте почистването от там. Вместо обичайния крем по-добре използвайте лосион или крем-гел, които насищат кожата с влага и свиват порите там, където това е необходимо.

Геловете с бета-хидроксилна или салицилова киселина се препоръчват за сваляне на грима и други замърсявания при мазна кожа на лицето. Тези вещества регулират работата на мастните жлези и предотвратяват появата на пъпки. Сутрин е полезно на лицето да се нанася обезмаслен лосион с лек слънцезащитен фактор.
Препоръчително е веднъж в седмицата да се прави витаминозна маска, която ще подобри микроциркулацията на кръвта - мазната кожа е с нарушено кръвоснабдяване и заради това цветът на лицето изглежда по-тъмен.

Loading
дневен бюлетин

галерии