болести

Циститът: удар под кръстаЦиститът: удар под кръста

Циститът е заболяване, което не бива да се пренебрегва, а да се лекува правилно и навреме

Смяната на сезоните, както и по-резките промени във времето са изпитание за организма. Обличаме малко по-къса пола, по-тънки чорапи, намокряме краката си и... циститът ни е сигурен. А с неговите неприятни симптоми се е сблъсквала почти всяка жена. За съжаление, в някои случаи въпреки предприетото лечение, след известно облекчение болестта се завръща отново.

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, предизвикано от инфекция. Поради анатомичните особености на мъжете това заболяване се среща значително по-рядко сред тях. Затова то най-често се определя като женски проблем.

Основните симптоми на цистита са болезнено и често уриниране, болка в долната част на корема. Развитието на цистита може да бъде провокирано от патогенна микрофлора, слаб имунитет, преохлаждане, неудобно долно бельо, несвоевременно освобождаване на пикочния мехур.

По време на заболяването трябва да се спазва диета. От менюто следва да изчезнат пикантните и солени ястия, концентрираните белтъчини и алкохолът. Специалистите препоръчват да се употребяват повече течности: билков чай, минерална вода, сокове и компоти.

При цистит се назначават затоплящи процедури: електрически възглавници и топли компреси в долната част на корема.
При лечението на хроничен цистит лекарите предписват противовъзпалителни средства и дори могат да прибягнат до промиване на пикочния мехур.

Мъжете по-рядко страдат от възпаления на пикочния мехур, но проблемът на интерстициалния цистит е също толкова актуален за тях, колкото и за жените.

Тази форма на заболяването се характеризира с разпространение на възпалителния процес по цялата стена на пикочния мехур. Освен болезненото и често уриниране (до 150 пъти в денонощието), придружено понякога с кръв, тялото поддържа и постоянно висока температура.

Тази форма на цистит трудно се поддава на лечение. При продължително боледуване, когато пикочният мехур започва да се деформира и намалява своя обем, лекарите препоръчват операция за неговото отстраняване.

Всеки човек с чести прояви на цистит, който не полага грижи за своето здраве, истински рискува да стане жертва на това заболяване.
Хората, които се заблуждават, че циститът може да се излекува „в движение” и с народни средства, напълно грешат.

Отварите и ваните облекчават неприятните симптоми, но за кратко. Циститът не търпи самолечение и то често води до преминаване на болестта в хронична форма. Лечението задължително трябва да се извършва под наблюдението на уролог, който прави не само изследвания на урината, но при нужда и цистоскопия (изследване на пикочния мехур).

По време на изостряне на болестта лекарите забраняват употребата на басейни или заниманията в залите за фитнес. При силни болки се препоръчва най-вече да се лежи.

При правилен подход и лечение циститът може да се излекува трайно, а неговото повтаряне да се избегне. Колкото и банално да звучи в основата на борбата с цистита е здравословният начин на живот.

Профилактиката на болестта включва употреба на витаминно-минерални комплекси, закаляване на организма от ранна възраст, диета с балансирано количество мазнини, белтъчини и въглехидрати.

Loading
дневен бюлетин

галерии