болести

Стволовите клеткиСтволовите клетки

Стволовите клетки вече могат да се използват за лечение на все повече заболявания, включително рак

... части на тялото чрез тъканите, кръвта и лимфата, клетъчната регенерация може да е от голяма полза. Сегашните методи за лечение на рак имат за цел да унищожат раковите клетки, но едновременно с това унищожават и здравите.

Лечението със стволови клетки се очертава като по-добрата алтернатива за раково болните, тъй като те могат да заменят болните и да дадат нов живот на увредената тъкан. Могат да компенсират и загубата на клетки в резултат на химиотерапията.

Трансплантацията на костен мозък се прави най-вече за лечение на пациенти с левкемия, рак на мозъка и лимфома. Възрастните стволови клетки обикновено се извличат както от пъпната връв, така и от плацентата. Затова учените препоръчват при раждането на бебето да бъдат съхранени стволови клетки от пъпната му връв в случай, че се наложи лечение в бъдеще.

Използването на стволови клетки в медицината е изцяло нов подход към лечението на много болести, особено сърдечни заболявания и рак. И все пак, то в много отношения е все още в експериментална фаза и са необходими много изследвания, за да бъдат потвърдени ползите и недостатъците от този вид лечение.

View Stem cell and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии