болести

Стволовите клеткиСтволовите клетки

Стволовите клетки вече могат да се използват за лечение на все повече заболявания, включително рак

Стволовите клетки са група млади клетки, които могат да се използват като основополагащи за изграждането на тъкани. Тези клетки имат способността да се самообновяват и заради това съвременната медицина ги използва като заместващи клетки за множество увредени тъкани.

Стволовите клетки играят все по-важна роля в модерната медицина поради способността си да се възпроизвеждат и трансформират в различни видове човешки клетки. Това тяхно уникално качество стои в основата на лечението с тях, след като учените установили, че тези клетки могат да се използват за възпроизвеждане на човешки тъкани, които вече са увредени или фатално инфектирани от различни заболявания.

Стволовите клетки могат да се използват и за изследване с нови все още във фаза на разработване лекарства, както и за най-новите биологични и генетични изследвания.

Видове стволови клетки

Стволови клетки могат да се извлекат от много части от тялото и материи. Специалистите изучават най-вече три вида стволови клетки, които да се използват за лечението на различни заболявания.

1. Има ембрионални стволови клетки, които на практика са фундаменталните клетки в човешкия организъм. На базата на тях ембрионът се превръща в човешко същество. Тъй като те са базисни клетки, могат да се развият под формата на всеки вид човешки клетки. Ембрионалните стволови клетки могат да се извлекат от вътрешната клетъчна маса на човешкия ембрион, когато е само на 4-5 дни. Това са най-ефикасните от всички стволови клетки.

2. Вторият вид са възрастните стволови клетки, които се намират в зрелите тъкани на човешкото тяло като например костния мозък. Те имат голяма роля в процеса на регенерация на органите.

3. Учените са създали плурипотентни стволови клетки, които са медицински разработени от кожни клетки чрез генното инженерство.

Различните възможности за лечение

В процеса на лечение със стволови клетки нови и здрави клетки се вкарват в увредените тъкани, като се разчита тези клетки да заместят увредените и да създадат здрава тъкан.

Лечението със стволови клетки все още е в начален етап на развитие, но се очаква, че ще промени изцяло гледната точка към лечението на различните заболявания. Тъй като този тип клетки се получават от човешки тъкани, шансът да бъдат отхвърлени или да доведат до странични ефекти е много по-малък.

Клетъчна и тъканна регенерация

Възрастните и ембрионалните стволови клетки могат да се използват за регенерация на тъкани в различни случаи. Те са по-добра алтернатива от трансплантацията на органи, налагаща се например при изгаряния и други инциденти. Изследователите виждат потенциал на този тип лечение и при заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон, тъй като стволовите клетки могат да заменят увредените мозъчни клетки и тъкани.

Те могат да се използват и за клетъчна регенерация, когато човешките клетки са увредени от удар или травма - стволовите клетки могат да се развият във всеки вид клетки. Затова специалистите възлагат надежди, че ще могат да ги използват и за заменяне на увредените тъкани дори на сърцето.

В случаи на диабет тип 1 увредените клетки на храносмилателната система, които произвеждат инсулин, могат да се заменят със здрави клетки от панкреаса. Възрастните стволови клетки са в състояние да се възпроизведат във всеки вид кръвни клетки, включително червените и белите кръвни телца. Затова имат важна роля и в лечението на заболяванията на кръвта.

Лечение със стволови клетки при рак

Заболяване като рака, при което увредените клетки започват да се размножават много бързо и засягат други...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии