болести

Прекарваме средно по 9 часа на ден седналиПрекарваме средно по 9 часа на ден седнали

Хората днес предпочитат да седят, а не да се движат

Всеки час, прекаран на работния стол или на креслото у дома, може да се компенсира с две минути физическа активност. Това е изводът от изследване, чиито резултати бяха оповестени на ежегодната конференция на Американския институт по изследване на рака.

Според авторите на изследването, 92 хиляди случая на рак на гърдата и червата само в САЩ се дължат на недостатъчното физическо натоварване.

Анализът на състоянието на жените, преминали през менопауза, потвърдил: дори и кратките разходки всеки ден, намаляват нивото на показателите, свързани с риска от рак, включително хормоните, инсулиновата резистентност, възпаленията и затлъстяването.

Колкото до рака на гърдата и червата, повечето движение и физически натоварвания намаляват риска с 25-30%. Но според друго изследване – на австралийския Институт по сърцето и диабета, дори тренировките не могат да помогнат достатъчно на хората, водещи заседнал начин на живот. Затова специалистите препоръчват да се правят малки паузи – да се става и да се прави малка разходка – може и само за минута.

Но, както показва статистиката, съвременният човек не обича да се откъсва от своето занимание и да става. Според изнесените данни, ние седим средно по 9 часа на ден – работейки, ядейки, гледайки телевизия. Работещите в офис седят на своя стол около 75% от работното време и не прекарват в движение повече от 30 минути, съобщава Ройтерс.

Loading
дневен бюлетин

галерии