болести

Гените ли са основна причина за ракГените ли са основна причина за рак

ДНК или условията, при които живеем, са водеща причина за рака

С усложняването на генетичните тестове има шанс някой ден да разберем сложните връзки, които водят до развитието на широко разпространени заболявания като не-унаследения рак.

Това, което знаем засега (без да сме съвсем сигурни за причините) е, че рискът да развием определени видове рак през живота си е повлиян от популационната група, в която живеем. Причините за това вероятно са комбинация от битови фактори (диета, местоживеене, възраст, на която раждаме, дали някога сме кърмили и т.н.) и може би се дължат и на все още необяснима уязвимост на клетъчно ниво.

Статистиката сочи, че в световен мащаб белите жени заболяват по-често от рак на гърдата в сравнение с цветнокожите – една на 12 бели жени развива този вид рак, при азиатките заболяват една на 18, а при чернокожите – една на 49 жени. При заболеваемостта от рак на маточната шийка пък статистиката е обратна – повече чернокожи жени (една на 25) развиват този вид рак в сравнение с белите жени (една на 81).

Най-важното, което трябва да отбележим е, че нито една жена не е имунизирана срещу рак, от каквото и потекло да е, затова е важно да си правим редовни прегледи, включително мамограма и цитонамазка.

Loading
дневен бюлетин

галерии