болести

Определен тип хранене забавя растежа на ракаОпределен тип хранене забавя растежа на рака

Така може да се намали и рискът от появата му

Промяната в начина на хранене може значително да намали риска от развитие на рак, твърдят учени от "Бритиш Кълъмбия Кенсър Рисърч Сентър" (British Columbia Cancer Research Centre). Тяхното проучване, публикувано в престижното списание Cancer Research, показва, че модификация на диетата Южен бряг забавя растежа на туморите, засега поне при опитните животни.

Антираковата диета съдържа цели 58% белтъчини, 26% мазнини и едва 15% въглехидрати и, въпреки че тези й характеристики значително се разминават с утвърдените норми за здравословно хранене, тя показва завидни резултати в борбата с рака.

Провелият проучването екип съобщава, че 70% от опитните животни, хранени по диета, съдържаща 55% въглехидрати, 23% белтъчини и 22% мазнини, са развили рак и са умрели. За разлика от тях само 30% от тези на диета с високо съдържание на белтъчини са умрели в резултат на злокачествен тумор.

Високопротеиновата диета, освен че предпазва от затлъстяване, стимулира имунната система да унищожава раковите клетки, твърдят авторите на изследването.

Loading
дневен бюлетин

галерии