болести

Грип и настинки: 5 развенчани митаГрип и настинки: 5 развенчани мита

Толкова много писания невинаги значат достатъчно и правилни знания

Като че рекламите за лекарства, които ще ни излекуват от грип, нямат край. Грип и настинка са и едни от най-често срещаните думи в медиите през есента и зимата. Но, като че ли вече по традиция, темата за грипа и настинките става водеща, само ако има лоша новина – например преди две години така стана с появата на свинския грип.

А всъщност и грипът и настинките са вирусни заболявания, типични за всяка зима. И както следва да се очаква от този тип болести те имат своите пикове и спадове, години, в които са по-разпространени и опасни и други, когато преминават по-незабелязано.

А покрай многото писания също така логично изглежда, че има много схващания, които са напълно погрешни, създават грешни очаквания и представи у хората и причиняват само вреди. Част от тези „митове” произлизат още от традиционната медицина. Други са се наложили благодарение на неоправданите очаквания, които някои имат от лекарства и ваксини.

Например, един от най-големите митове е, че, ако излезем на студа без яке или с мокра коса, това ще ни разболее или от грип или от настинка. Всъщност има няколко изследвания, които развенчават това схващане. Което обаче не означава, че трябва да излизаме навън през зимата без яке или с мокра коса - това без съмнение е предпоставка за дискомфорт, но не е причина да се разболеем.

Освен това широко разпространено вярване, има още няколко мита за грипа и настинките, които са развенчани, но продължават да се тиражират широко...

Ваксината против грип може да доведе до разболяване

Това е представа, наложена най-вече заради грешните и прекалено максималистични очаквания, които много хора имат спрямо противогрипната ваксина. Всички видове ваксини срещу грип се произвеждат на базата на частици от грипния вирус, при това дезактивирани. Онази форма на ваксината, която се впръсква през носа, може да предизвика известен временен дискомфорт и симптоми като възпалено гърло и хрема, но за не повече от ден. Тя обаче няма да навлезе в белите дробове и да предизвика грип.

Много хора, които се ваксинират, след това се разочароват, защото въпреки ваксината са се разболели. Това не е причина да се смята, че ваксините не работят – според всички изследвания тяхната ефективност не е 100%, а е между 50 и 70%. Но при всички положения тя прави протичането на болестта по-бързо, организмът се справя с вируса по-леко и рискът от усложнения е по-малък.

Противогрипната ваксина не е гаранция, че няма да се разболеем и защото грипният вирус има способността бързо да се променя (мутира). И при тези обстоятелства, противогрипната ваксина, произведена на база на най-разпространените през предишния сезон вируси може и да не съвпада точно с мутиралите междувременно вируси.

Също така, с напредването на възрастта ваксините не работят толкова добре, но ваксинацията е начин да намалим риска от усложнения, най-честото от които е пневмонията, и риска от постъпване в болница в следствие на тежък грип.

В други случаи, хората прихващат настинка или други вируси, които се проявяват с подобни на грипа симптоми, но те не са свързани с ваксината и са чисто и просто съвпадение.

Често се случва хората да проявят някаква реакция към ваксината – болка или леко покачване на температурата, но тези симптоми не са в резултат от заболяване от грип.

Въпреки че повечето специалисти препоръчват ваксинирането срещу грип, решението е на всеки един от нас. Същевременно не бива в никакъв случай да се пренебрегват и другите важни...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии