алтернативна медицина

Успешната медитация: как да се фокусирамеУспешната медитация: как да се фокусираме

Няколко съвета за начинаещи: как да прочистваме съзнанието си и да се концентрираме

Медитацията е здравна практика, която всички можем да включим в ежедневието си. За да постигнем добри резултати, е достатъчно да отделяме само 15 минути, но всеки ден, за т.нар. фокусирана медитация.

В тази статия ще ви запознае с удоволствията от медитацията и ще ви покажем как с практиката могат да се постигнат дълбоки медитативни състояния, които ще ни възнаградят с много ползи за здравето.

Медитацията е научно доказан подход, които помага за по-добро здраве, по-малко стрес за подобряване на концентрацията, за по-пълноценен сън, за отпускане, за откриване на креативния потенциал. Лекарите и учените препоръчват да отделим малко време и за медитацията в ежедневната си рутина.

Можем да започнем като седнем или легнем в удобна поза.
• Затваряме очи.
• Вдишваме дълбоко три пъти и издишаме бавно.
• Ако усетим напрежение в тялото си, се фокусираме върху местоположението му.
• Продължаваме да дишаме бавно и дълбоко като си представяме, че напрежението по малко намалява с всяко издишане.
Този метод ще ни помогне да отпуснем тялото си. След това се фокусираме върху дишането си. Проследяваме със съзнанието си вдишванията и издишванията. Това е от най-лесните методи за подготовка за т.нар. сесия за медитация.

Когато медитираме, всъщност искаме да се научим да поддържаме фокуса на вниманието си върху една единствена мисъл. Така можем да постигнем състояние, известно като алфачестотни мозъчни вълни. Това е състояние на релаксация, размишление и съзерцание.

Ако сме начинаещи в медитацията, ще забележим, че съзнанието ни се лута от една мисъл към друга. Тренирането на ума започва, когато умишлено връщаме фокуса само и единствено към първоначалната мисъл. С практиката, постигането на състояние на алфа релаксация ще става все по-лесно.

Добре е да си водим дневник на ежедневните си преживявания по време на медитацията, за да проследим прогреса и за да се стараем да подобряваме качеството на всяка следваща сесия. Така ще можем да погледнем назад и да открием колко много сме научили. Това е невероятен мотивационен инструмент, който можем да използваме.

Фокусирането върху една мисъл ни позволява да се научим как да накараме ума си да „утихне”. За да постигнем това, обаче е нужна много практика. Първо в съзнанието ни ще изобилстват разговори със самите нас. Но в течение на упражненията ще можем значително да ограничим „плявата от мисли” и ще се научим да се фокусираме върху една единствена мисъл.

Както всички останали дисциплини, медитацията изисква посвещение и ежедневна практика. За да постигнем резултати, трябва да отделяме време всеки ден, за да медитираме. Можем да започнем с по 15 минути дневно, след което да ги увеличим на 30. Много бързо ще се научим как да успокояваме диалозите в ума си и да бъдем фокусирани.

Когато медитираме, е добре да се уверим, че няма да ни прекъснат. Трябва да изберем стая, която ще ни позволи да се изолираме. Можем да излезем дори навън в парка – природата е много подходяща среда за медитация. Просто трябва да информираме останалите хора у дома, че не искаме да ни прекъсват. И да изключим телефоните.

Мозъкът контролира всички функции на тялото и играе главна роля за цялостното ни благополучие. Медитацията е здравословно упражнение за тази най-важна от всички структури на тялото. Очаквате или не, но само след седмица практика можем да забележим удивително подобрение на емоционалното си здраве.

Loading
дневен бюлетин

галерии