алтернативна медицина

Мед и канела: ползи според традиционната медицинаМед и канела: ползи според традиционната медицина

Какво е нужно да знаем, за да се възползваме от полезните качества на меда и канелата

Медът и канелата са добре познати в традиционната медицина. Но за хората, които тепърва се докосват до холистичните методи за лечение, техните ползи за здравето са силно впечатляващи.

От друга страна скептиците, които не вярват в алтернативната медицина, реагират с насмешка, когато някой спомене за мед или канела като лекарство.

Истина е обаче, че тези два продукта са се използвали за лечение в продължение на векове, но според натрупаните данни ефективността им зависи до голяма степен от начина ни на живот.

Традиционната медицина

В холистичната китайска медицина се смята, че канелата притежава топлина и ян. Затова се използва за лечение на заболявания, предизвикани от прекален студ или ин. Медът в тази система се разглежда като неутрален продукт, който е балансиран между ин и ян – съответно пасивното и активното начало в живота.

В древната индийска традиция аюрведа са класифицирани осем различни вида мед, като всеки от тях има собствени лечебни свойства. Лечителите по аюрведа използват канела, за да се справят със заболявания на венците, еректилна дисфункция и много други състояния от различен характер.

Ползите от канелата и меда

Народната мъдрост е съхранила знанията за лечебните свойства на меда и канелата. Те все още се препоръчват като лекарство при много състояния, особено сред хората, които, поради разстояние или недостатъчен доход, нямат лесен достъп до конвенционални медицински грижи.

• Медът притежава естествени антибактериални свойства. Например, ако се постави върху рани или изгаряния, той предпазва от инфекция и подпомага заздравяването.

• Редовната консумация на мед и канела в комбинация, когато се съчетава с като цяло здравословна диета и умерено ниво на активност, може да ни предпази от сърдечни заболявания - защото прочиства запушените артерии.

• Пиенето на мед и канела, разтворени в топла вода, е метод за прочистване на пикочния мехур.

• Ако пием тази напитка редовно, това ще облекчи, а в някои случаи и напълно ще премахне болките, причинени от артрит.

• Тази комбинация стимулира и имунитета, т.е. помага ни да се предпазим и от болести като настинка, грип и други, причинявани от вируси.

• Ако нанесем паста, приготвена от мед и канела върху инфектирани венци пък, можем да облекчим болката, да спрем кървенето и да забавим разпространението на инфекцията.

• Когато се консумират заедно, медът и канелата могат да подобрят храносмилането и да ни помогнат да се предпазим от газове.

• Тези продукти ни осигуряват и енергия, а това ни прави по-концентрирани и физически издръжливи.

Двете най-отявлени свойства на меда и канелата обаче са, че комбинацията от двете подпомага отслабването и е ефективна срещу някои видове рак.

И макар повечето от тези твърдения на традиционната медицина да не са подкрепени с достатъчно доказателства от конвенционалната терапия, безспорно е, че природата ни е дарила с невероятно разнообразие от натурални лечебни вещества.

Разбира се, че да разчитаме само на меда и канелата, за да отслабнем или да се преборим с рака, не звучи особено рационално.

Как да извлечем максимални ползи

Медът и канелата могат да подобрят здравето ни, както в комбинация, така и по отделно. В много случаи за съжаление, нашата модерна зависимост от фармацевтичната индустрия ни е внушила, че лекарствата ще ни осигурят оздравяване, независимо от начина ни на живот.

Всъщност голяма...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии