храни и напитки

Медът: суров, непреработенМедът: суров, непреработен

За да се насладим на истинските ползи за здравето от меда

Медът всъщност е натурален подсладител, „произведен” от концентрирания нектар на цветята. Пчелите събират нектар, който се смесва със специалните ензими в слюнката им и се образува мед. След това пчелите се връщат в кошерите си, за да складират меда като храна.

Медът се счита за супер-храна, защото е мощен антиоксидант, пълен с много полезни хранителни вещества. Той е натурален антисептик, има антибактериални свойства и лекува рани и изгаряния, но трябва да знаем, че не всички видове мед са създадени по един и същ начин.

Суровият непреработен мед е 100% чист, натурален, непастьоризиран и без примеси. Той се добива директно от кошера в натуралното си състояние и се бутилира. Не се прецежда, филтрира и обработва топлинно. За разлика от преработения мед, суровият непреработен вид запазва в себе си всички ензими, полени, прополис, витамини и въглехидрати.

Хранително съдържание

Суровият непреработен мед съдържа витамин В комплекс, включващ рибофлавин, ниацин, пантотенична киселина, тиамин, пиридоксин, биотин и В12. Съдържа също витамините А, С, D, Е и К, както и следи от минерали като желязо, калций, мед, калий, магнезий, фосфор и цинк. Освен всичко това, суровият непреработен мед съдържа и ензими и аминокиселини.

Ползи за здравето

Суровият непреработен мед ни осигурява бърз приток на енергия и лесно се усвоява от тялото. Съдържащите се ензими подобряват храносмилането, успокояват храносмилателния тракт и играят ролята на лаксатив, помагайки за отделянето. Суровият непреработен мед е полезен при настинка, кашлица, възпалено гърло, а освен това успокоява и нервите. Когато се приема вечер преди лягане, този мед помага за здравия сън.

Алергични реакции

Някои хора могат да развият алергична реакция към меда. Симптомите са различни – от лек обрив или сърбеж до подуване на лицето, езика и гърлото, недостиг на въздух и затруднено дишане. Алергичната реакция е сериозен спешен случай. Ако се прояви, трябва да потърсим моментално медицинска помощ и лечение.

Ами замърсителите?

По време на процеса по събиране на полени и нектар от цветята, пчелите могат да влязат в контакт със замърсители като антибиотици, пестициди и други химикали. Но количеството от тях, намиращо се в суровия непреработен мед, е толкова минимално, че няма опасност да ни навреди.

Loading
дневен бюлетин

галерии