секс и контрацепция

5 симптома на ранната менопауза5 симптома на ранната менопауза

Терминът „ранна менопауза” се използва най-вече за случаи, в които менопаузата настъпва на възраст преди 40 години. Както всички знаем, менопаузата бележи края на репродуктивната способност на жените. Това е естествено явление и обикновено се случва между 45 и 55-годишна възраст.

И все пак в някои случаи симптомите на менопаузата възникват преди навършването на тази възраст. Това състояние може да е следствие от други медицински състояние като преждевременен отказ на яйчниците, автоимунни заболявания, хромозомни аномалии и инфекции като туберкулоза и заушка.

Няколко процедури за лечение, включващи лъчева терапия, химиотерапия, лигиране на маточните тръби, хирургическо отстраняване на матката и операция на фалопиевите тръби също могат да предизвикат преждевременната поява на менопаузата. Други фактори могат да бъдат стреса, тютюнопушенето и гените.

Менопаузата, особено ранната менопауза, без съмнение е смущаващо състояние, което може да се отрази на здравето и живота ни по много начини. Тялото на жената преминава през много промени по време на менопаузата. Яйчниците започват да секретират по-малко хормони и спират да произвеждат яйцеклетки. Тези промени естествено допринасят за развитието на няколко физически и емоционални симптоми.

Следващите пет симптома са най-често срещани при жените, които преминават през ранна менопауза:

1. Промени в менструалния цикъл

Нередовната менструация е един от най-често срещаните симптоми при ранната менопауза. Поради намалената овулация и променените нива на хормоните, при много жени менструалният цикъл става нередовен или дори не идва през някои месеци, докато напълно не спре с достигането на пълната менопауза. Цикълът може да е по-обилен или по-слаб, а интервалите между две менструации могат да станат и по-кратки, и по-дълги.

2. Безплодие

Както вече подчертахме, менопаузата е краят на репродуктивния живот на жената и, за съжаление, дори при ранната менопауза вече е невъзможно зачеването на дете.

3. Вагинални промени

Вагиналната сухота и вагиналната атрофия също са сред петте симптоми на ранната менопауза. Те се дължат на пониженото производство на естроген в тялото.

Ниските нива на естрогена могат да изсушат вагината, да я направят по-тънка и по-малко еластична, което от своя страна може да се отрази върху сексуалния ни живот. Сексът може да е болезнен и да носи по-малко удоволствие. И все пак, има различни начини да избегнем вагиналната сухота и да подобрим сексуалното си представяне.

4. Горещи вълни и потене през нощта

Това е друг често срещан симптом при ранната менопауза. Както подсказва името, това са усещания за горещина, които възникват спонтанно и обикновено са най-интензивни в областта на гърдите, врата и лицето. Честотата на горещите вълни може да варира от няколко пъти седмично до многократно всеки ден. Има различни лекарства и билки, които могат да помогнат за контролирането на горещите вълни. Някои жени преживяват и нощно потене, което възпрепятства здравия им сън.

5. Главоболие и емоционални проблеми

Главоболието е много често срещано сред жените, които преживяват ранна менопауза. Те могат да преживеят и редица емоционални симптоми като тревожност, рязка промяна на настроението, раздразнителност, ниска самооценка, депресия и замъгляване на разсъдъка.

Loading
дневен бюлетин

галерии