хигиена и превенция

Кога менструалният ни цикъл сигнализира за проблемКога менструалният ни цикъл сигнализира за проблем

Защо цикълът ни често е различен и кога трябва да потърсим лекар

Както всяка жена е уникална, така и менструалният й цикъл има своя индивидуалност. Тежък, лек, болезнен, продължителен, кратък – какъвто и да е, цикълът е начинът на тялото да ни каже, че репродуктивната ни система работи правилно. След няколко години редовен месечен цикъл, повечето жени започват да усещат каква е честотата, продължителността и обилността на цикъла си. Затова, когато нещо необичайно се случи, е нормално да се зачудим какво се случва. Но в кой случай проблемът е сериозен и трябва да потърсим лекарска помощ?

Има ли такова нещо като нормален цикъл

Всъщност не. Средностатистическият менструален цикъл е дълъг 28 дни и средно продължава от 3 до 5 дни, но между отделните жени има огромни разлики. За едни три дни е нормалната продължителност на цикъла, за други – седем е нормалното. Вместо да се тревожим за продължителността или честотата на цикъла си, трябва да наблюдаваме дали всъщност в него настъпват някакви промени. Това е най-ясният индикатор за потенциални проблеми. Ето някои често срещани промени в менструалния цикъл и какво значат.

Цикълът ни се е забавил или е спрял

Големият въпрос тук е на каква възраст сме? Причините за отсъствие на менструалния цикъл са различни в зависимост от възрастта. Ако цикълът ни е спрял на 25, това е съвсем различно от това да спре на 50-годишна възраст.

За жените на 20-30 години, които водят сексуално активен живот, бременността винаги е потенциална причина за спирането. Дори и да си мислим, че се предпазваме успешно, няма абсолютна гаранция, че не сме забременели.

От друга страна жените на 40-50 годишна възраст може би навлизат в предменопаузата. Това е периодът, когато яйчниците забавят производството на естроген и цикълът става по-нередовен. Щом цикълът ни спре за 12 последователни месеца, значи вече сме в менопаузата. Средната възраст за навлизане в този период е 51 години.

Друга потенциална причина за отсъствието на цикъла е прекомерното физическо натоварване. Някои от жените-спортистки тренират толкова усилено, че цикълът им спира. Това се нарича причинена от упражнения аменорея и като феномен се среща най-често сред балерините и бегачките. Интензивните упражнения се отразяват на произвеждането и регулацията на репродуктивните хормони, отговарящи за менструалния цикъл.

Поради сходни причини и при жените, които имат хранителни разстройства като анорексия и булимия, цикълът спира. Тежкото ограничаване на количеството погълнати калории потиска освобождаването на хормоните, от които тялото се нуждае за овулацията.

Други потенциални причини за липсата на менструален цикъл са:

- разстройства на щитовидната и хипофизната жлези;
- разстройства на хипоталамуса (зоната в мозъка, която подпомага регулацията на репродуктивните хормони);
- кърмене;
- затлъстяване;
- употреба на орални контрацептиви (макар че обикновено те просто правят цикъла по-лек, а не го спират изцяло);
- стрес;
- синдром на поликистозните яйчници и други хормонални дисбаланси;
- заболявания на матката;
- отслабване на яйчниците (преди навършването на 40 годишна възраст).

Цикълът ни е по-тежък от обичайното

При повечето жени количеството изхвърлена кръв е само 2-3 с.л. всеки месец. При тези с тежка менструация, кръвозагубата е към 5 с.л. на месец.

Когато кървим обилно, губим желязо. Тялото се нуждае от желязото, за да произвежда хемоглобин, молекулата, която помага на червените кръвни телца да пренасят кислород през тялото. Без достатъчно желязо броят на червените кръвни клетки спада, което води до анемия. Знаците на анемията включват недостиг на въздух, необичайно бледа...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии