стил

Високите токчета и здравето – факти и цифриВисоките токчета и здравето – факти и цифри

Високите токчета са моден атрибут, към който все пак трябва да сме внимателни

1954 г. бележи истински преврат в женската мода – Роже Вивие съвместно с модна къща „Диор” създават първата колекция обувки с високи токчета. Новият стил е посрещнат с възторг от повечето жени. И вече над половин век токчетата управляват света на женската мода при обувките. В същото време обаче...

Топ 5 на проблемите със здравето, предизвиквани от високите токчета:
• разширени вени (варикоза),
• тромбофлебит
• подбиване и конвулсии на стъпалата
• плоскостъпие
• артрити и артрози

Изчислено е, че всеки 2 см токче увеличава натоварването върху пръстите с 25%. При продължително ползване на обувки с висок ток ахилесовото сухожилие „изсъхва”. В рисковата група са всички жени, които носят токчета над 10 см повече от 1-2 пъти в седмицата.

Обувките с висок ток са противопоказани за бременните – добавянето на тегло променя центъра на тежестта и жената по-трудно пази равновесие. Такива обувки са неподходящи и за възрастта, когато организмът расте, защото това вреди на нормалното развитие на стъпалото.

Токчета не бива да носят и всички, страдащи от остеопороза.

Ако може да става дума за безопасна „доза”, обувки с висок ток могат да се носят по 2-3 часа, 2-3 пъти седмично, като те се редуват с обувки с височина на тока до 2-5 см. На краката трябва да се дава възможност да отпочиват. От полза са ходенето бос, масажът, специалните кремове.

За да се предпазим от разширени вени, най-подходящи са чорапите от ластично трико.

На пазара се предлагат специални стелки, които по-добре „обхващат” стъпалото и го натоварват равномерно. Най-важно обаче е обувките да се подбират подходящи по размер и модел, така че нито да стискат, нито да са твърде широки.

Според данните от изследване, проведено в колежа „Харви Мад” в Калифорния, жените, които дълго ползват обувки с висок ток, имат по-стройни крака от любителките на ниските обувки.

По думите на психолози пък високите токчета дават на жената увереност, която й помага и в кариерата, и в личния живот.

Италиански учени от Университета на Верона са доказали, че високите токчета повишават сексуалното излъчване на жената. Дори само вида им кара мъжете да се обръщат. За самата жена пък има и друга – физиологическа – полза: ходенето на високи токчета тренира мускулите на тазовото дъно, които имат отношение към женския оргазъм. Здравото тазово дъно също така намалява риска от спускането на матката – неприятен проблем, който налага лекарска намеса.

Според онлайн анкета жените определят високите токчета като:
• Много секси – 35,7%
• Истинска мъка – опитвам се да не нося – 21,4%
• Приятен детайл, който ме прави по-привлекателна – 14,3%
• Кецовете са моя избор – 14,3%
• Атрибут на истинската жена – 7%
• Модни окови – 7,3%.

Loading
дневен бюлетин

галерии