красота

Да преборим косопада с протеиниДа преборим косопада с протеини

Хранителни добавки за здравето на косата

Косата се счита за важен показател за красотата на една жена и не е чудно, че редовно се опитваме по всевъзможни начини да запазим гъстотата и блясъка й. Утвърдено е мнението, че доброто здраве и красотата на косата си се нуждае от много протеини. Това се дължи на факта, че косъмът е съставен предимно от тях. От своя страна пък протеините са съставени от аминокиселини.

Много хора, които страдат от косопад, започват да приемат хранителни добавки с аминокиселини и/или протеини с надеждата, че това ще ускори растежа на косата. Едно от нещата, които трябва да имаме обаче е, че в повечето случаи косопадът не се дължи на дефицит на протеини. Той може да възникне по ред причини, сред основните от които са някои физически заболявания, наследствеността, личната хигиена и стресът.

И все пак, ако добавите повече аминокиселини и протеини към диетата си, това ще е от полза и ще подобри растежа на косата. Многото аминокиселини в кръвта помагат за по-бързото изграждане на протеини, което подпомага растежа на косъма. Една от най-бързо растящите клетки в човешкото тяло е фоликула на косъма. Ако до него достигат достатъчно аминокиселини, косата става здрава и красива.

Хранителните добавки за подсилване на косата са лесно достъпни в аптечната мрежа и по магазините. Тези препарати помагат на тялото да си набавя всички необходими за формирането и растежа на косъма видове протеини.

Има два вида протеини – завършени и незавършени. Завършените съдържат всичките девет есенциални аминокиселини, докато незавършените съдържат само част от тях.

Завършени протеини се съдържат в големи количества в месото, рибата и яйцата, докато незавършените са съставна част на житните растения, ядките, зеленчуците, семената. Поради тази причина вегетарианците често не получават всичките девет важни аминокиселини. С приемането на хранителни добавки, те могат да си ги набавят, което ще подпомогне и растежа на косата. Протеиновите добавки са достъпни както в течна, така и в прахообразна (таблетки, капсули) форма.

Протеиновите добавки за коса съдържат всички важни аминокиселини, необходими за растежа на косата. Стволът на фоликула на косъма е съставен предимно от кератин, който е вид протеин. Ако фоликулът получава достатъчно количество аминокиселини, за да формира кератин, косата остава здрава. За тази функция са необходими и витамини и минерали. Някои от хранителните добавки за коса, които ще откриете по магазините, съдържат и комбинация от тези вещества.

Една от най-важните за растежа на косата аминокиселини е цистеинът. Почти всички добавки за коса съдържат цистеин. Молекулите на сярата, които се съдържат в него, стимулират производството на дисулфидните връзки чрез кръстосано съединение. Тези връзки се считат за много важни за силната и здрава коса, затова дефицитът им в организма прави косата слаба и податлива на увреждане.

Друга аминокиселина, съдържаща се в кератина, е метионина. В своята основа кератинът е съставен от L-цистеин и L-метионин. Добавките, които съдържат тези вещества, са много ефективни за спирането на косопада и за увеличаване дебелината на косъма.

Преди да започнем да употребяваме хранителни добавки за коса обаче трябва да се уверим, че в тялото наистина има дефицит на есенциални и други аминокиселини. Ако в него вече се съдържат всички аминокиселини, необходими за синтеза на кератин, приемането на хранителни добавки няма да подпомогне растежа на фоликулите на косъма.

Много хора започват да взимат добавки веднага щом косата им почне да изтънява. Това не е правилният подход - има много други...
  • 1
  • 2
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии