спорт

Недоспиването унищожава ефекта от спорта



Недоспиването унищожава ефекта от спорта

Недостигът на сън прави спортуването почти безсмислено

Редовните физически упражнения помагат дори за намаляването на риска от рак на гърдата, но този защитен ефект може изчезне много лесно - ако човек не си доспива. Това е мнението на американски изследователи, цитирани от Би Би Си.

В предходно свое изследване, в което участвали 5968 жени, учените доказали, че физическите упражнения намаляват риска от рака. Но съпоставяйки възрастта на участничките и количеството физически упражнения за една седмица, те установили, че сънят играе изключително важна роля в този процес. Защото за жените, които спят по-малко от 7 часа, рискът от възникването на ракови заболявания е с 47% по-голям, отколкото при тези, които спят по-дълго.

Учените все още се опитват да разберат точния механизъм на влиянието на съня върху риска от възникването на рака, но са убедени, че недостатъчният сън влияе негативно.

Отдавна е доказано, че недоспиването е свързано с наднорменото тегло, диабета, повишеното кръвно налягане, риска от инсулт, сърдечносъдови заболявания и депресия.

Специалистите предполагат, че физическите упражнения и сънят съвместно оказват положително влияние на хормонално ниво и затова недостигът дори на единия от тези фактори не дава възможност да се получи очаквания положителен резултат.

Loading
дневен бюлетин

галерии