рецепти

Ябълков пай



Ябълков пай

Лесно, вкусно и английско

Ябълковият пай е класика. Макар българинът да е традиционалист в кухнята и да възприема пая най-вече като „английски десерт за следобедния чай”, той е все пак е склонен да опита и нещо по-различно. А ябълковият пай все пак е най-близо до нашите местни разбирания за един „по-особен” десерт с ябълки.

Необходими продукти

За тестото:
• 250 г брашно
• 200 г масло (или маргарин)
• 2 яйца
• 2 с.л. захар

За пълнежа:
• 1.5 кг ябълки
• 2-3 с.л. захар
• 1 ч.л. канела
• 100 г счукани орехи
• пудра захар (за поръсване)

Начин на приготвяне

• Смесете всички продукти за тестото и омесете добре. Разстелете половината върху дъното и стените на тортена форма с подвижно дъно.
Пригответе пълнежа, като настържете обелените и почистени ябълки и ги задушите със захарта до омекване.
• Като поизстине добавете канелата и орехите и изсипете се върху тестото в тортената форма.
• Разточете втората половина от тестото на лента с дебелина около 1 см. Нарежете на парчета и ги наредете кърстосано върху пълнежа на разстояние 2-3 см, като оформите решетка.
• Изпечете в предварително вагрята до 200 градуса умерена фурна, а след като изстине, поръсете с пудрата захар.

етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии