храни и напитки

Сладоледът ни прави щастливиСладоледът ни прави щастливи

Ако обичате да похапвате сладолед, правете го не само през лятото

Сладоледът традиционно се смята за вреден продукт. Но още Хипократ е съветвал да се яде “замразен крем”, защото той подобрява здравословното състояние. Употребата на сладолед след отстраняване на сливиците се смята от много лекари за оригинален, но работещ начин за профилактика на кръвотечението от раната.

Наскоро беше установено, че сладкото удоволствие притежава и други полезни свойства и прави хората по-щастливи.

Сладоледът стимулира производството на серотонин – веществото, което може да ни предпази от стреса и да повиши настроението ни, твърдят от Английската асоциация на изследователите за прилагане на науката в сферата на развлеченията (както и да ви звучи това наименование, асоциацията наистина съществува!).

Любителите на сладоледа често се определят като по-щастливи в сравнение с хората, които не го обичат.

Сладоледът се използва и като бързо и ефективно средство при кръвотечение от носа, което при някои хора е характерно за летните горещини.

Ново изследване, проведено от немски учени, показва резултати, според които сладоледът премахва и нервното напрежение и преумората. Млякото или сметаната, от които се прави сладоледът, съдържат Л-триптофан – много ефективен натурален транквилизатор, който подобрява настроението и успокоява нервната система. Това вещество помага и срещу безсъние. Млякото и сметаната сами по себе си обаче не притежават това свойство, защото при плюсова температура Л-триптофанът се разпада, а в сладоледа той запазва своята структура.

Учените смятат, че сладоледът има и допълнителен терапевтичен ефект, свързан с положителните емоции. Причината е, че той ни напомня за детството, което повечето хора определят като най-щастливия период от живота си.
етикети:

Loading
дневен бюлетин

галерии