храни и напитки

Пресните сокове: повече ползи, по-малко калорииПресните сокове: повече ползи, по-малко калории

Прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци са отличен избор за целия ден

Прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци често имат по-добър вкус от тези в кутиите и бутилките. А, ако изберем правилните продукти и добра сокоизтисквачка, домашно приготвеният сок може да се окаже наистина добър избор за здравословния ни начин на живот.

Изстискването на пресните плодове и зеленчуци може да донесе далеч повече ползи за здравето от соковете, които се предлагат в магазините.

• Първо, когато правим сок у дома, можем да контролираме какво слагаме в него – можем да сложим колкото искаме от каквото искаме. И особено важно - може да ограничим, а най-добре напълно да избегнем, подсладителите.

• Второ, така ще следваме съветите на експертите по храненето, които ни препоръчват да избягваме храни, чиито съставки, описани на опаковката, звучат повече като домашна лаборатория, отколкото като хранителен продукт.

Плодовите сокове

Когато избираме плодове, за да приготвим у дома на прясно изцеден сок, един от най-добрите избори са ягодите. Независимо че са сладки, в тях има малко захар и те са сред най-нискокалоричните плодове. Една чаша сок от ягоди съдържа едва 90 калории. Друг полезен вариант са къпините – чаша изцеден сок от тях има 95 калории. За сравнение: в 1 чаша прясно изцеден сок от портокал има 112 калории, а в сока от папая – 141.

Зеленчуковите сокове

Зеленчуците по правило съдържат по-малко захар и калории от плодовете. Чаша сок от зелени листни зеленчуци например съдържа едва 68 калории, а чаша сок от краставица – само 12. Доматите са друг добър вариант – 1 чаша прясно изцеден доматен сок съдържа 48 калории. Ако сокът от тези зеленчуци ни е твърде горчив, можем да си приготвяме сок от зеленчуците, съдържащи повече захар, например морковите. Само трябва да помним, че те съдържат и повече калории – 96 на чаша.

Как да изберем сокоизтисквачка

За да се насладим на ползите и вкуса на домашно приготвения сок, разбира се, имаме нужда от сокоизтисквачка. Подходящата машина ще ни спести време, пари и чувството на неудовлетвореност. Джусърите работят като накълцват плодовете и зеленчуците на миниатюрни парченца, които след това се завъртат, за да се извлече сокът. Препоръчително е да потърсим такъв с голям улей, прозрачен контейнер, в който се събира сока, метален механизъм и без малки процепи, където може да се насъберат остатъци.

Алтернативи на традиционния сок

Въпреки че приготвянето на домашен прясно изцеден сок има своите предимства, има и един сериозен недостатък – премахва всички фибри от плодовете и зеленчуците. А фибрите ни засищат и отнемат време за храносмилане, поради което диетолозите препоръчват да консумираме богати на фибри храни.

Затова и сравнително отскоро на мода излезе т.нар. смути – нещо като нектар, приготвен от цели плодове, и то така, че се запазва съдържанието на фибри. Друго предимство на този тип напитка е, че, ако вече имаме блендер, в който да я приготвяме, няма нужда да харчим пари за нов кухненски уред.

Loading
дневен бюлетин

галерии