храни и напитки

Помело: непознато, но полезноПомело: непознато, но полезно

Азиатският цитрус става все по-популярен

Въпреки че от няколко години плодът помело е наличен и на българския пазар, все още мнозина не са се престрашили да опитат този непознат плод. А той е истински източник на здраве.

Помелото е член на семейството на цитрусите и като един от тях съдържа полезни вещества и витамини в завидни количества – като започнем от витамин С, през витамини от група В, бета-каротин, протеини, белтъчини, въглехидрати, калций и желязо.

Родината на помелото е Азия, но от няколко години то набира световна популярност, особено след като са били разработени няколко по-сладки сорта. В тях е запазен ароматът, наподобяващ този на грейпфрута, но е елиминиран нагарчащият му вкус. Заради тази си специфика плодът често е наричан „меден грейпфрут”.

За разлика от голяма част от останалите цитрусови плодове, помелото няма семки (те се срещат само при някои разновидности). Кората на плода е горчива, но, когато се отстрани, остава сърцевина със специфично сладникав вкус.

Най-вече в кората на помелото, но не само там, се съдържат полезни биофлавоноиди - натурални имуностимулатори. Редица изследвания показват, че те освобождават излишния естроген от тялото на жената, като едновременно с това ограничават разпространението на клетките, водещи до развитието на рак на гърдата.

В общ здравословен план, помелото е идеално при състояния на хронична умора.

Според традиционното мнение в Китай, където плодът се радва на особена почит, той помага при болки в гърлото, при стомашно неразположение и безсъние.

В Тайланд на помелото се приписват и чудодейни свойства – според местните, ако три години болен от туберкулоза или астма консумира от плода ежедневно, той ще се излекува, а ако този режим се спазва пет години, помелото е в състояние дори да унищожи раковите клетки в тялото на болния.

Loading
дневен бюлетин

галерии