храни и напитки

Мазните храни пречат на мозъка да контролира апетитаМазните храни пречат на мозъка да контролира апетита

Затова тялото иска още храна без да има нужда от нея

Мазнините в някои хранителни продукти се прокрадват към мозъка и така активират влечението на човека към вредна храна като сладолед или чипс, смятат невролози от Университета в Синсинати, щата Охайо.

Похапвайки хамбургер или шоколадов десерт, ние пропускаме в мозъка си молекули мазнини, които изпращат команди за игнориране на сигналите, с които хормоните лептин и инсулин регулират теглото и потискат апетита.

Според учените, цитирани от Би Би Си, целият контрол на мозъка над чувството за глад (съответно – за засищане) може да се блокира, макар и за кратък период от време, ако дори веднъж се предадем на желанието си да “похапнем добре”. Главна роля за това играе палмитиновата киселина, която “казва” на мозъка, че не е необходимо да се спре храненето.

Резултатите от тестовете показват, че ефектът от преяждането продължава около 3 дни. Това обяснява защо много от хората, които си устройват богати угощения през почивните дни, се чувстват все така гладни и в понеделник.

Консумацията на мазни и калорични храни предизвиква не само нарушена функция на инсулина, но и привикване на мозъка към тези продукти, а съответно и перманентно отслабване на чувството за ситост.

Loading
дневен бюлетин

галерии