храни и напитки

Кофеинът: колко всъщност е „твърде много”Кофеинът: колко всъщност е „твърде много”

Границата между нормалната и свръхупотребата на кофеин е тънка и индивидуална

... или фармацевт.

Как да обуздаем навика си да консумираме кофеин

Независимо дали поради някаква причина – посочена или не по-горе – решим да спрем кофеина, това може да се окаже истинско предизвикателство. Особено опасно е внезапното спиране - то може да доведе до поява на симптоми като главоболие, умора, раздразнителност, нервност. За щастие, те обикновено са леки и преминават до няколко дни.

Ако решим да следваме общия съвет и да намаляваме кофеина постепенно, има няколко начина да си помогнем в начинанието:

• Да си водим сметка: Трябва да обръщаме внимание колко кофеин получаваме чрез храните и напитките. Може да се окаже, че е повече, отколкото си мислим. Важно е да четем внимателно етикетите. Но дори и тогава трябва да имаме едно наум, защото при не всички продукти, съдържащи кофеин, той е упоменат на етикета. Например – и в шоколада се съдържа малко количество, но то не се посочва.

• Да го спрем постепенно: Всеки ден можем да намалим обема на чашите с кафе или чай, които ползваме. Или, естествено, просто да си сипваме по-малко. Добре е да избягваме кофеиновите напитки късно през деня. Всичко това ще помогне на организма да свикне с понижените количества кофеин и ще намали риска от странични ефекти.

• Да преминем на безкофеинови напитки: Повечето от тях имат съвсем същия вкус и вид като кофеиновите.

• Да съкратим времето за запарване на чая: Когато си приготвяме чай, трябва да държим пакетчето във водата по-кратко време. Или дори да започнем да пием билкови чайове, които не съдържат изобщо кофеин.

• Да проверим обезболяващите: Някои продавани без рецепта лекарства, особено обезболяващи, съдържат кофеин – до около 130 мг в една доза. Ако се окаже, че приемаме такива, е по-добре да ги заменим с други.

View Caffeine and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии