9 месеца

Кафето наистина пречи на забременяванетоКафето наистина пречи на забременяването

Доказаха, че кофеинът пречи на транспортирането на яйцеклетките

От край време специалистите по репродуктивно здраве обръщат внимание на факта, че, ако една двойка иска да има деца, то тя трябва да се откаже от някои от ежедневните си навици.

Кафето като любима напитка на мнозина, беше абсолютно заклеймявано по отношение на жените, които се опитват да заченат. И въпреки че почти всички специалисти в областта се обединяваха около тази теза, никой не смееше да даде точно предположение в какво точно се крие негативното въздействие на ободряващата напитка, когато на дневен ред са опити за зачеване.

Сега вече е ясно – кофеинът, който се съдържа в кафето, прави транспортирането на яйцеклетката от яйчника към матката по-трудно, ако не и невъзможно.

Предишните изследвания в областта безапелационно потвърждаваха факта, че ако една жена консумира повече от четири чаши кафе на ден, тя намалява шансовете си за зачеване с над 25%.

Едва към днешната дата обаче става ясно, че кофеинът прави контракциите на фалопиевите тръби по-слаби и бавни, а, както е известно, именно те са отговорни за пренасянето на откъсналата се зряла яйцеклетка към матката, като едновременно с това в тях се извършва оплождането.

Доскоро се смяташе, че, за да бъде безпроблемно транспортирането, от най-съществено значение са ресничките, разположени по повърхността на тръбите, но специалистите вече са категорични, че задачата се пада именно на контракциите, дейността на които се намира в пряка връзка с количествата кафе, които жената консумира.

Според американския професор Шон Уорд от Университета на щата Невада в Рино вече е напълно ясна връзката между кафето и забременяването. Новите проучвания обаче ще помогнат да се разгледат в детайлите и причините, водещи до извънматочна бременност, категоричен е той.

Loading
дневен бюлетин

галерии