храни и напитки

Кофеинът: колко всъщност е „твърде много”Кофеинът: колко всъщност е „твърде много”

Границата между нормалната и свръхупотребата на кофеин е тънка и индивидуална

Кофеинът безспорно има своите преимущества. Но от друга страна кофеинът може да предизвика проблеми. Как да разберем колко всъщност е „твърде много” и дали трябва да ограничим консумацията му.

Много хора разчитат на кофеина - за да се събудят сутрин. Той стимулира централната нервна система, облекчава усещането за умора и отпуснатост, подобрява концентрацията, помага ни да се фокусираме.

Кога трябва да се замислим дали да не намалим кофеина

За повечето здрави възрастни хора умерените дози кофеин, т.е. между 200 и 300 мг или измерено по друг начин - 2 до 4 чаши кафе на ден – не са опасни. Но някои обстоятелства могат да изискват ограничаването или дори пълния отказ от приема на кофеин.

Повече от 4 чаши кафе на ден...

Въпреки че умерения прием на кофеин по правило не вреди, твърде голямото количество има неприятни ефекти. Например, ако приемаме над 500-600 мг кофеин на ден, това може да предизвика:

- безсъние;
- нервност;
- безпокойство;
- раздразнителност;
- разстройство на стомаха;
- ускорено сърцебиене;
- мускулни спазми.

Някои хора са по-чувствителни към кофеина от други. При тях дори минималните количества - 1 чаша кафе или чай - ще доведат до проява на някой от изброените по-горе нежелани ефекти.

Индивидуалната ни реакция към кофеина може да се определи поне отчасти от това колко кофеин сме свикнали да приемаме. Хората, които не пият редовно кофеинови напитки, са по-чувствителни към негативните ефекти.

Други фактори са теглото, възрастта, приемът на различни медикаменти, както и здравословни проблеми като например тревожните разстройства.

Според изследванията мъжете са по-чувствителни към кофеина от жените.

Ако не спим достатъчно...

Повечето възрастни хора се нуждаят от 7 до 8 часа сън на денонощие. Но кофеинът може да попречи на този така необходим сън. Хроничната загуба на съня – независимо дали в резултат от работа, пътуване, стрес или твърде много кофеин – води до натрупване, което нарушава способността ни да се концентрираме и да работим ефективно продължително време.

Използването на кофеина за „компенсиране” на недоспиването може да доведе до влизане в неприятен порочен кръг. Например, ако консумиране кофеинови напитки, защото ни е трудно да сме съсредоточени, но това от своя страна ни пречи да заспим вечер и влошава качеството на съня.

Ако приемаме определени лекарства...

Някои лекарства и дори билкови добавки могат да взаимодействат с кофеина и да доведат до нежелани реакции, например:

• Някои антибиотици: Ципрофлоксацинът и норфлоксацинът – антибактериални лекарства – могат да попречат на разграждането на кофеина. Това може да увеличи продължителността на задържане на кофеина в тялото и да удължи ефектите от него.

• Теофилин: Това лекарство, което отваря бронхиалните пътища като отпуска околните мускули, има някои ефекти, сходни на тези с кофеина. Ако приемаме този медикамент заедно с кофеинови храни и напитки, това може да увеличи концентрацията на теофилин в тялото, което от своя страна може да предизвика неприятни ефекти като гадене, повръщане и сърцебиене.

Eхинацея: Тази билкова добавка, която понякога се използва за предпазване от настинка и други инфекции, може да повиши концентрацията на кофеина в кръвта и по този начин да засили и неприятните ефекти от него.

Ако не сме сигурни дали кофеинът не променя ефекта от лекарствата, които приемаме, трябва да се обърнем към своя лекар...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии