храни и напитки

Как да откажем или ограничим кафето за седем дниКак да откажем или ограничим кафето за седем дни

Седмичен план за овладяване на зависимостта ни от кофеина

Много от нас не могат и да си помислят как ще оцелеят сутрин – дори само няколко дни – без чаша кафе. Но да робуваме на някакъв продукт и на непреодолима нужда към нещо никога не е най-доброто за здравето ни. Затова, ако смятате, че сте прехвърлили границата, в която се наслаждавате на кафето и на ползите от него, и вече сте на крачка от зависимостта, предлагаме ви вариант - седмичен план за обуздаване на желанието ни винаги да имаме кафе до себе си – само за седем дни.

Понеделник

За да отвикнем бавно от кофеина, трябва да мислим извън образа на събуждащата чаша кафе в понеделник сутрин и да я заменим със зелен чай или чай улонг за по-малка доза кофеин. Можем да опитаме и с чай от розмарин, ако предпочитаме да не приемаме никакъв кофеин. Всички тези алтернативи са много по-здравословни за тялото.

Вторник

Във вторник можем да пием зелен чай вместо кафе. Изследванията са показали, че приблизително 30-40 минути след като сме пили зелен чай, се създава състояние на дълбока релаксация и умствена бдителност. Това е в следствие на високото съдържание на тианин в чая. Ако заменим ежедневно кафето със зелен чай, тялото ни ще усети разликата.

Сряда

В средата на седмицата можем да поддържаме енергията с прясна кокосова вода, ако усетим натрупваща се умора и силно желание за кофеин. Кокосовата вода е силно средство за детоксификация, което ни снабдява с нов запас от електролити, помага да регулираме нивото на кръвната захар и охлажда възпаленията. Това е не само идеален заместник на кафето, но и перфектната напитка за след спортуване.

Четвъртък

Този ден е добре да започнем с прочистващ от токсините сок от целина, моркови, лимон и зелена ябълка, ако имаме проблем с главоболието поради отказването от кофеина. Тази освежаваща напитка е чудесен избор за облекчаване на главоболието и понижаване на високото кръвно налягане. Не трябва да забравяме да пием и много вода, защото главоболието може да е в следствие от дехидратацията.

Петък

Да се отдадем на релаксацията с чаша чай от женско биле или листа от черница. И двата вида ще ни помогнат да спрем да се чувстваме на ръба на силите си заради липсата на кофеин. Женското биле е адаптоген, билка, която помага при стреса, а листата от черница помагат за понижаването на кръвното налягане и успокояването на съзнанието.

Събота

За събуждане в началото на уикенда можем да използваме чаша чай ройбос. Този сладък и пикантен чай от Южна Африка е без съдържание на кофеин и е пълен с антиоксиданти, които стимулират бдителността и кръвообръщението, както и с минерали, балансиращи нервната система. Това е перфектният чай за събота сутрин.

Неделя

В неделя можем да си набавим сутрешната енергия с шейк от протеинова суроватка, дребни плодове (боровинки, малини и ягоди) и зелени зеленчуци на прах (такива могат да се намерят в магазините за хранителни добавки, а най-добрият избор е сместа, съдържаща алгае, спирулина и пшенични кълнове). Тази напитка ще ни даде необходимите ензими и антиоксиданти и накрая ще останем учудени как дори не сме си помислили за чаша кафе този ден.

Loading
дневен бюлетин

галерии