храни и напитки

Антиейджинг: топ храниАнтиейджинг: топ храни

Антиейджингът не е само мода, но и рационални идеи против ранното остаряване

За антиейджинг се говори все повече. Някои го определят като стремеж на съвременния човек да забави свързаните с възрастта неминуеми промени в организма си, възползвайки се от постиженията на науката. Други смятат, че поне в част от писанията около антиейджинг продуктите и правилата има рационални решения, които ни помагат да запазим по-дълго доброто си здраве без да се поддаваме на маркетинговите трикове.

Наскоро американски диетолози публикуваха списък от 5 храни, наречени условно антиейджинг продукти, които според тях притежават подмладяващ ефект. Но всичко това с уговорка: храненето ни трябва да бъде балансирано и разнообразно, а изброените пет храни могат единствено да ни помогнат да се предпазим от сърдечни заболявания, остеопороза и хроничен стрес.

Домати

Доматите са мощни антиоксиданти – заради пигмента ликопен, който предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали. За това, че доматите са и отличен антидепресант, свидетелства средиземноморската кухня, където те се използват непрекъснато и под много различни форми. Дори и след температурна обработка доматите не губят полезните си качества: регулират функциите на нервната система, благодарение съдържанието си на серотонин подобряват настроението, нормализират обмяната на веществата.

Ленено масло

Ползите от лененото масло се дължат на ненаситените мастин киселин – омега-3 (оттук и „мирисът на риба”). Според различни клинични проучвания 40 грама ленено масло на ден са достатъчни да намалят риска от рак на гърдата, да ограничат неприятните усещание по време на предменструален синдром и предменопауза. Козметичен ефект от маслото е подобряване състоянието на кожата и косата.

Зелена салата

За да съхраним зрението си, да укрепим имунитета и костите, предпазвайки се от остеопороза, изследователите съветват да включваме редовно в храната различните видове зелени салати. Всички те съдържат лутеин, полезни протеини, витамини С и К, калций.

Сьомга, херинга, пъстърва

Устойчивостта срещу стреса на северните народи, въпреки късия ден и липсата на слънчева светлина, здравата им нервна система и редките случаи на хронична умора и депресия се дължат именно на факта, че в тяхната кухня присъства много риба. Най-често се препоръчва тя да бъде морска, но и някои от речните видове като пъстървата не отстъпват по качества.

Loading
дневен бюлетин

галерии