храни и напитки

4-те най-полезни и 3-те най-вредни подсладители4-те най-полезни и 3-те най-вредни подсладители

Сладкото не е прищявка, а необходимост за тялото ни

... подсладител. Всички видове стевия се получават като екстракт от листата на едноименното растение, като някои разновидности са по-вкусни от други. Хората са склонни да прекаляват с употребата на прахообразни подсладители, в които сладостта е много концентрирана, затова, ако сме опитвали такива и не ни харесват, може би е по-добре да опитаме течните форми. Стевията не съдържа калории, а единственият й частичен недостатък е, че не е особено подходяща за печене. Можем да се подготвим да виждаме по магазините все повече продукти, съдържащи стевия, защото Кока Кола и Пепси получиха позволение да използват подсладител, направен частично от стевия, в продуктите си от края на тази година.

Полезен подсладител №2: Захарен алкохол

Популярни захарни алкохоли са ксилитол, сорбитол и еритритол - естествени подсладители, направени чрез процес на ферментация от захарна тръстика. Те съдържат по-малко калории от меда и чистата захар, но доста повече от калориите в стевията. Освен това захарните алкохоли оставят охлаждащо усещане в устата и доказано предпазват от кариес. Само не трябва да прекаляваме с употребата им – твърде голямото количество в организма може да доведе до т.нар. GI дистрес – гастроинтестинален дистрес, който води до чувство за постоянна умора и неспособност да се свърши каквото и да било.

Полезен подсладител №3: органичен суров мед

Да, медът наистина съдържа по-високи количества фруктоза, но в него има и изобилие от предпазващи от рак антиоксиданти. Този подсладител облекчава и симптомите на алергия. Не е нужно да ограничаваме употребата на суровия мед до чашата чай сутринта. Можем да го използваме и за облекчаване на изгаряния, както и като естествено антисептично средство при порязвания и рани. Медът има и нисък гликемичен индекс, което значи, че, ако го добавим към киселото мляко или чая си, няма да доведе до рязък спад на кръвната захар по-късно през деня.

Полезен подсладител №4: Тръстикова меласа

Въпреки че е с високо съдържание на калории, този подсладител (познат и у нас като molasses blackstrap) е богат на желязо, калий и калций, което го превръща в здравословен заместител на повечето останали разновидности. Важно е да се знае обаче, че меласата не е подходяща за диабетици.
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии