билки

БГ
LAT

Стевия

Stevia Rebaudiana L.Стевия
Други имена: “медена” билка

Описание:
Стевията е сладка (или както често я наричат „медена”) билка, известна повече от 1500 години, но съвременният човек едва отскоро оценява нейните качества.
Stevia Rebaudiana е „открита” за съвременния свят от американския изследовател Антонио Бертони през 1905 г., но после отново е “забравена”.
На езика на маите нейното име звучи „каа-ехе” или „ка-хе-хе”, което значи сладка трева.
Стевията е многогодишно растение с височина от 50 до 70 см с опушени малки дребни листенца, с много малки бели цветчета. Обича топъл и влажен климат, добре обогатена почва. От 1 кв. м. се събира и изсушава трева, която може да замести 7 кг захар. Достатъчно е да се сложат в чаша чай 2-3 малки листенца стевия и чаят става толкова сладък, колкото и с 2-3 бучки захар.
Японците започват да я използват от средата на миналия век като част от програма за спасяване на нацията след ядрената катастрофа през 1945 г. От 1960 г. в Япония тя става основен подсладител във всички произвеждани продукти и оттогава износът й от страната е забранен.
Стевията има мощно профилактично значение за лекуване на много актуални днес болести, като е с ярко изразен хомеопатичен механизъм на действие.
В САЩ е одобрена като хранителна добавка след дълги научни спорове и изследвания и в силната опозиция на производителите на изкуствени подсладители.

Химичен състав:
Стевията съдържа преди всичко гликозиди, които участват в обменния процес на човешкия организъм без инсулин, като нормализират нивото на глюкозата в кръвта.
В сладката трева има широк спектър необходими и полезни вещества за човешкия организъм: целулоза, пектинови вещества, растителни липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, микроелементи - калий, магнезий, цинк, селен, желязо, калций, натрий, антиоксиданти, аминокиселини, мениарлин съединения и др.
Тя създава комфортното усещане за сладост, което е необходимо за всички обменни процеси в човешкия организъм.

Действие:
Въздейства положително на мастния обмен, заздравява сърдечно съдовата система, понижава нивата на холестерина в кръвта, способства за изхвърляне на токсините и шлаката на организма.
Във фармацията стевията се използва за приготвянето на препарати, които помагат при токсикомания (алкохолизъм и наркомания).
Билката е особено полезна при възстановяване на хора, пострадали в резултат на извънредни ситуации – аварии и катастрофи, за повишаване на имунитета.

Приложение:
Най-често стевията се използва за лечение на
• диабет.
Намира приложение също така и в онкологията, при
• срив на имунната система,
• стрес,
• нарушения в кръвоносната система,
• хипертония,
• стомашно-чревни заболявания,
• като тонизиращо средство, стимулиращо умствената и физическа активност,
• като антисептик и противовъзпалително средство и
• при излишно тегло.

Начин на използване:
Стевията е сред растенията-адаптогени, чиято ценност се заключава в това, че с тяхна помощ се подобряват обменните процеси на клетъчно ниво.
Може да се използва като изсушена билка (при това изсушаването става много бързо), като воден, спиртен и маслен извлек.

View Stevia and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

Настоящата информация за Стевия е предоставена единствено с информативна цел и не може да замести консултацията със специалист.

Loading
дневен бюлетин

галерии