храни и напитки

10-те храни с най-много наситени мазнини10-те храни с най-много наситени мазнини

Някои продукти съдържат 5 пъти повече наситени мазнини от препоръчителната дневна доза

Наситените мазнини отдавна се асоциират с повишения риск от сърдечни заболявания, удар и дори рак. И, макар доказателствата да са на места противоречиви, а някои мнения крайни в отрицанието си, няма да ни навреди да ограничим приема на тези мазнини в диетата си.

Ключовата дума тук е да ограничим наситените мазнини, а не да ги изключим! Нито една от храните в този списък не е добре да се замества с трансмазнини или повечето видове маргарин, защото, както се оказва, те са дори по-вредни за здравето.

Препоръчителното количество наситени мазнини за ден е 20 г. А ето кои са и 10-те храни с най-голямо съдържание на наситени мазнини:

1. Хидрираните масла (палмово, кокосово)

Хидрираните масла по дефиниция са храните с най-високо съдържание на наситени мазнини. Палмовото и кокосовото масла са най-често използваните, особено в някои вериги ресторанти за бързо хранене. Те съдържат 93% наситени мазнини, което се равнява на 470% от препоръчителната дневна доза на 100 г и 65% на само една супена лъжица.

2. Сушен кокос

Кокосът често се използва в сладкишите като торти и бонбони. Сушеният кокос може да се открие като съставка и в някои азиатски супи и кърита. Дори и неподсладен, той съдържа 57 г наситени мазнини на 100 г продукт, което е 286% от препоръчителната дневна доза. Подсладените кокосови стърготини съдържат половината на това количество наситени мазнини само в 26 г. Това са 132% от препоръчителната дневна доза. Суровият кокос пък съдържа 27 г наситени мазнини в 100 г плод.

3. Масло

Често използвано за торти, бисквити, хляб или за овкусяване на зеленчуци, маслото е навсякъде. 100 г масло съдържат 51 г наситени мазнини, което е 257% от препоръчителната дневна доза, а в една супена лъжица количеството е съответно 7 г или 36% .

4. Претопени животински мазнини

Тези мазнини често се използват за приготвянето на бургери, кюфтета, наденици или пържени храни. Като цяло тези мазнини са 40% наситени, което значи, че в 100 г те са 35-45 г или 180-225% от препоръчителната дневна доза. Зеленчуковата мазнина също съдържа приблизително такива количества наситени мазнини.

5. Тъмен шоколад

Тъмният шоколад е хранителен и пълен с антиоксиданти и може би е най-добрият източник на наситени мазнини, но най-важното е да се консумира с мярка. 100 г чист готварски шоколад осигуряват 32 г наситени мазнини (501% от препоръчителната дневна доза). За сравнение, едно блокче млечен шоколад съдържа 9,1 г наситени мазнини или 46% от препоръчителното количество за ден. Чистото какао на прах почти не съдържа наситени мазнини и затова е добър заместител на шоколада в сладкарството. Някои видове какао на прах могат да съдържат до 25% наситени мазнини, затова все пак е добре да четем етикетите на продуктите.

6. Рибено масло

Макар че рибата и рибеното масло са добри източници на омега-3 мастни киселини, количеството наситени мазнини в тези храни също не трябва да се пренебрегва. С най-голямо съдържание на наситени мазнини са маслото от сардини (30% наситени мазнини), маслото от треска (23%), маслото от херинга (21%) и маслото от сьомга (20%).

7. Кашкавал и сирене

Вегетариански източници на протеини, а също и добри източници на калций, тези млечни продукти са вкусна добавка към почти всяко ястие. Козето сирене съдържа най-много наситени мазнини – 24 на 100 г или 123% от препоръчителната дневна доза. След това е чедъра (105%), рокфор (96%) и мюнстер, монтерей и пармезан, които покриват 95% от препоръчителната...
  • 1
  • 2

Loading
дневен бюлетин

галерии