диета и отслабване

Защо отслабването така често е неуспешноЗащо отслабването така често е неуспешно

Въпреки диетата и движението, много хора все пак не отслабват. Защо?

Независимо от диетите и упражненията, понякога опитите за отслабване са неуспешни. А всъщност причината за това е в няколко често допускани грешки.

Тъй като наднорменото тегло и още повече затлъстяването води до тежки здравословни проблеми, много хора наистина полагат усилия да отслабнат или поне да не трупат повече килограми. Но често, въпреки диетата и физическите упражнения, всичко завършва с провал. И се чудим – защо става така? Ето няколко от причините.

1. Недостатъчно сън

Спането по 6 до 8 часа на денонощие е ключово за здравето ни. Всички живи същества имат нужда от сън. Недоспиването може бързо да доведе до здравословни проблеми и напълняването е само един от тях. В конкретния случай това става защото липсата на достатъчно сън води до по-голяма консумация на храна. Част от проблема е и постоянното похапване на вредни храни, съдържащи т.нар. празни калории късно вечер - пред телевизора или компютъра.

Освен това недоспиването повишава нивото на стимулиращия апетита хормон грелин. Поради това недостатъчните часове сън водят до поглъщането на излишна храна, а оттам – и на излишни калории, които съвсем естествено саботират опитите ни да успеем в отслабването.

2. Не всички здравословни храни са нискокалорични

Много хора са озадачени и от факта, че не отслабват въпреки че ядат здравословни храни. Проблемът в този случай най-често се дължи на трудността да правим ясна разлика между здравословни и нискокалорични храни.

Разбира се, в някои случаи, те са едно и също, но пък в други здравословните храни са висококалорични. Класически пример са ядките – те са пълни с витамини и минерали, фибри и антиоксиданти, както и омега-3 мастни киселини. Въпреки ползите за здравето ни от ядките, трябва да се знае, че те са висококалорична храна и затова трябва да се консумират с мярка.

3. Важността на водата

Жаждата всъщност е защитен механизъм. Тя показва, че тялото е изгубило някакво количество вода и то трябва да се възстанови. Когато сме жадни, е важно да не пием течности, съдържащи захар, т.е. и калории. По-добрият избор е чистата вода.

Пиенето на вода има още ползи: Ако пием вода преди ядене, това ще ни помогне да отслабнем успешно, защото водата потиска чувството за глад и по този начин понижава и приема на калории в тялото.

Физическите упражнения също са полезни за здравето ни и една от ползите е, че помагат за поддържането на нормално тегло. Физическата активност ни кара да огладняваме и ожадняваме. Затова трябва да внимаваме какво консумираме след упражненията.

Консумацията на висококалорични храни след тренировка буквално убива смисъла на самото физическо натоварване. Всъщност, ако пием вода след като сме правили упражнения, това ще утоли и жаждата, и глада ни и така ще ни помогне да се справим с неуспешните опити да постигнем отслабване.

Източници:

1. Strychar J, Diet in the management of weight loss, CMAJ, 2006, 174(1): 56-63.

2. Sacks FM, Bray GA, Carey VJ, et al, Comparison of weight loss diets with different compositions of Fat, Protein and Carbohydrates, N.England J.Med., 2009, 360(9): 859-73.

3. Wolf R, Wolf D, Rudikoff d, Parish LC, Nutrition and water: drinking eight cups of water a day ensures proper hydration-myth or reality? Clin.Dermatol., 2010, 28: 380-383.

Loading
дневен бюлетин

галерии