диета и отслабване

Няколко заблуди, които ни пречат да отслабнемНяколко заблуди, които ни пречат да отслабнем

Вместо да обвиняваме диетата, нека видим къде грешим самите ние

Все повече изследвания доказват, че диетите, чрез които се опитваме да отслабнем, не водят до желаните резултати. И да, това е вярно – понякога успяваме да свалим някой килограм, но това е само временно. Когато се върнем към нормалния си режим на хранене, възстановяваме първоначалното си тегло и обвиняваме диетата, че усилията ни са били напразни.

Причината обаче може да не се окаже в нея, а във вредните и нездравословни навици, които имаме. Успехът на много диетични планове зависи най-вече от... сивото ни вещество. Т.е. от това какво знаем и как го прилагаме, за да постигнем желания резултат.

Прочетете коментарите по-долу и преценете кои се отнасят до вас. Може би тези дилеми просто се нуждаят от правилното ви решение.

Склонни сте да придавате прекалено голяма “сила” на храната
А тя не може да ви накара да я изядете. Много хора вярват, че шоколадът буквално ги заставя да го изядат. Всъщност човек трябва просто да има силата да казва НЕ.

Смятате, че има добри и лоши храни
Не е вярно! Храната не може да има човешки характеристики. Тя е просто храна – мазна, солена, нискомаслена, богата на фибри и т.н. Изборът се очаква да е от Вас.

Смятате, че диетата е нещо, което “трябва да започна”
А съответно в някакъв момент и да спрете? Мнозина си мислят: “Ще започна диета и като сваля 10 кг, може да спра”. Това е идеалната рецепта за провал, защото почти сигурно веднага ще си върнете предишното тегло и ще си останете само с отрицателните емоции от лишенията. Диетата е начин на хранене – всеки ден, а не “докато сваля тези излишни килограми”.

Вярвате, че ще отслабнете без да се движите
Възможно е и практиката го показва. Но тя също така сочи, че диета без движение е напълно излишна – килограмите се връщат отново и то много скоро.


Ядете едни и същи плодове и зеленчуци всеки ден
Това е все едно да попълвате само 4 числа във фиша на тотото и да се чудите защо не печелите шестица. Само разнообразното хранене (включително изборът на различни плодове и зеленчуци) може да осигури на организма достатъчно фитохимикали, т.е. хранителни вещества,които да задоволят нуждите на тялото.

Смятате, че всички мазнини са вредни
Всъщност част от тях дори са препоръчителни – например омега-3, които се съдържат най-много в рибата, ядките и семената.
Наистина избягвайте обаче трансмазнините и ограничете (не спирайте!) употребата на пълномаслени млечни продукти и по-мазно месо.

Смятате, че пиете твърде много калории
Ако вярвате, че чаша сода е вредна, а сокът или спортната напитка не, помислете пак. Сокът съдържа същото количество калории (или дори повече) от чашата сода. Вместо което и да е от изброените по-горе по-добре изяжте един плод. Спортните напитки обикновено съдържат голямо количество захар. Вместо тях пийте вода и яжте плодове.

Loading
дневен бюлетин

галерии