диета и отслабване

Как да стимулираме метаболизма си с диета и упражнения: 10 начинаКак да стимулираме метаболизма си с диета и упражнения: 10 начина

За да отслабнем не е важно само да изгаряме повече калории, но и да го правим здравословно

Когато става дума за отслабване, модата най-често се намесва и нерядко противоречи на здравословното. Нека обаче се опитаме да извлечем максималното от ежедневните си навици. Диетата и упражненията могат да ни помогнат да подобрим метаболизма си. Ето няколко идеи как да се възползваме от това и да отслабнем по здравословен начин.

1. Да изградим мускули

Мускулите помагат за изгарянето на калории, дори когато тялото е в състояние на покой. Хората с повече мускули изгарят повече калории в сравнение с по-отпуснатите хора. Мускулите изгарят близо 3 пъти повече калории всеки ден в сравнение с телесните мазнини.

2. Да тренираме

Някои упражнения като аеробните тренировки може и да не изграждат същото количество мускулна маса като вдигането на тежести, но все пак стимулират метаболизма. По-интензивните упражнения, разбира се, имат по-дългосрочен ефект по отношение на този ефект.

3. Да се наспиваме

Когато спим, тялото ни освобождава хормони. Някои от тях са необходими на тялото за правилното му функциониране, когато протеините се разграждат.

4. Да не се стресираме

Дългосрочният стрес може да ни накара да качим няколко килограма, защото пълни тялото със стресови хормони, които стимулират мастните клетки дълбоко в коремната кухина. Тези клетки увеличават размера си и стимулират складирането на мазнини, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет и рак.

5. Да правим упражнения рано сутрин

Някои хора вярват, че, ако първото нещо, което правят сутрин, е упражнения, това стимулира метаболизма като кара повече калории да се изгорят през деня. Други вярват, че без значение по кое време на деня правим упражнения, изгаряме еднакво количество калории.

6. Да ядем често, но по малко

Хапването на малки закуски на всеки три часа може да поддържа метаболизма бърз, затова този режим помага за изгарянето на повече калории. Ако не ядем между основните хранения, метаболизмът се забавя.

7. Да ядем пикантни храни

Пикантните храни наистина стимулират метаболизма – независимо дали ядем лютив пипер отделно или към ястие. Ускореният метаболизъм не продължава много дълго, затова това правило е валидно за хората, които похапват пикантна храна по-често.

8. Да приемаме протеини

Тялото изгаря четири пъти повече калории, когато храносмила протеини, отколкото когато храносмила въглехидрати. Някои от най-здравословните източници на протеини са крехкото телешко месо, пуешкото, рибата, пилешкото, ядките, бобовите култури, яйцата и нискомаслените млечни продукти.

9. Да не спазваме строги диети

Ако поемаме по по-малко от 1000 калории на ден, това значи, че диетата ни е твърде строга. Този тип диети могат да убият всичките ни надежди да ускорим метаболизма си. С тях можем да отслабнем бързо, но обикновено свалените килограми са от мускулна маса, а не от мазнини. А, колкото повече мускулна маса губим, толкова повече се забавя метаболизма ни.

10. Да не разчитаме само на храните, изгарящи мазнини

Някои храни наистина могат да ни помогнат да отслабнем. Тези храни имат минимално количество калории и много фибри, но не помагат да ускорим метаболизма си.

Loading
дневен бюлетин

галерии